Doru Ristea, Lenovo România: Piața a scăzut anul trecut, dar a fost cu peste 45% mai mare față de 2019. Românii preferă să investească într-un calculator bun la toate și care să țină peste trei ani

04 06. 2024
Doru Ristea director general Lenovo Romania

Piața de laptopuri din România a scăzut ușor în 2023, comparativ cu anul precedent, conform rapoartelor IDC. Dacă pe segmentele consumatorilor individuali (consumer) și a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) scăderile au fost undeva în jurul valorii de 4%-5%, segmentul întreprinderilor mari (enterprise) și al sectorului public au înregistrat o scădere de până la 10%-15%, comparativ cu anul 2022.

”Această evoluție a fost generată de mai mulți factori, printre care aș menționa: o saturație ca urmare a creșterii accelerate a achizițiilor de laptopuri pe perioada pandemiei, forțată de necesitatea acută de migrare în modul de lucru de acasă (Work-From-Home) într-un timp record, creșterea imprevizibilă a diverselor cheltuieli în contextul inflaționist global care a afectat într-o măsură destul de mare și România (spre exemplu, costul mai mare al utilităților, creșterea salariului minim și a taxelor) și care a determinat reorganizarea structurii și reprioritizarea cheltuielilor și investițiilor, contextul geopolitic regional care a scăzut apetitul multor investitori, ducând la o amânare a achizițiilor pe zone considerate uneori, în mod eronat, necritice. Cu toate acestea, piața laptopurilor din România a avut un nivel net superior ca număr de unități comparativ cu nivelul pre-pandemic, fiind cu peste 45% mai mare comparativ cu anul 2019”, explică director general Lenovo România.

Deși piața a scăzut ușor comparativ cu 2022, există un segment care și-a păstrat tendința de creștere, și anume segmentul de gaming. ”România este recunoscută ca fiind o țară cu oameni bine pregătiți în domeniul IT, și aici aș include nu numai dezvoltatorii de software, ci și numărul mare de oameni pasionați de acest domeniu, deși IT-ul nu este meseria lor de bază. Aici intră și comunitatea de gaming, una foarte mare, foarte pasionată, dar și foarte bine pregătită. Brandul Lenovo Legion a fost bine primit și apreciat de comunitatea de gaming. Deși preferința pentru laptopuri crește și în segmentul de gaming, stațiile fixe rămân în continuare printre preferințele utilizatorilor pasionați de posibilitatea de a face mult mai ușor upgrade-urile pe care le facilitează modularitatea unui echipament de tip desktop”, a mai spus Doru Ristea.

Acesta a continuat: ”Lenovo și-a menținut poziția de lider pe piața PC-urilor din România în 2023 cu o cotă de piață de peste 25%, conform IDC și de peste 27%, dacă luăm în considerare numai piața de laptopuri. Unul dintre principalii contributori la acest rezultat fantastic este inovația continuă. Un alt contributor important este însă și echipa Lenovo, o echipă dedicată, profesionistă, entuziastă, eficientă și concentrată pe satisfacția clienților. Nu în ultimul rând, performanța se datorează și partenerilor Lenovo din România, care au un nivel ridicat de înțelegere a pieței locale în continuă schimbare și care, alături de echipa Lenovo, oferă clienților suportul tehnic profesional de care aceștia au nevoie, închizând astfel cu succes această buclă inițiată de inovație”.

Ce laptopuri preferă românii

Românii preferă laptopuri care cântăresc puțin, sunt perfomante și bune la toate, de la petrecerea timpului liber la sarcinile de serviciu. Înainte de a achiziționa un calculator, aceștia se documentează temeinic fie de pe internet, fie de la prieteni care se pricep sau specialiștii din magazine.

”România este încă o piață de tip „single device”, adică preferă să aloce un buget mai mare pentru un echipament suficient de performant, care să fie bun la toate: utilizare pentru acasă, școală, birou, jocuri, respectiv aplicații de media-streaming. Rata de penetrare a laptopurilor este încă foarte mică față de alte țări. Românii preferă în general laptopuri pe cât de ușoare, pe atât de performante, sunt foarte atenți la achizițiile pe care le fac pentru a maximiza eficiența investiției, iar decizia de cumpărare este una bine documentată, luând în calcul o utilizare și posibilitatea de upgrade pe un termen mai lung decât durata medie de viață a unui echipament care este de aproximativ trei ani”, a declarat Doru Ristea.

”Utilizatorul român se pricepe la IT, după cum spuneam, iar persoanele care nu sunt la curent cu noutățile din IT recurg la surse bine documentate, fie prieteni specialiști, fie internetul care abundă de comparații, analize, studii de caz și rating-uri, sau de ce nu, specialiști ai companiilor producătoare, cum sunt și cei din echipa Lenovo România. Deoarece modul de lucru hibrid a crescut exponențial nevoia de mobilitate, în general oamenii se uită la performanță, greutate, autonomie, rezistența echipamentelor, conectivitatea Wi-Fi/4G/5G pentru a putea fi online constant, dar și la compatibilitatea cu diverse softuri folosite.

 

2024: ”Observăm încă puține proiecte în sectorul public și în rândul companiilor private”

În ceea ce privește începutul de an 2024, șeful Lenovo România spune că a observat ”un apetit mai mare al cererii în zona consumatorilor individuali”, fiind impulsionat și de programul primelor de carieră didactică. În același timp, însă, educația este unul dintre segmentele care a înțeles cel mai bine lecția pandemiei, punând un accent serios pe digitalizare.

”Observăm încă puține proiecte în restul sectorului public și în rândul companiilor private, dar sperăm că, odată cu definirea bugetelor, vom vedea un apetit mai mare pentru actualizările tehnologice despre care vorbeam. Întreprinderile mici și mijlocii se concentrează pe achiziții de software și securitate cibernetică pentru a-și crește gradul de automatizare, având acces la programe de finanțare, astfel că vor avea nevoie de laptopuri mai performante pentru a rula eficient aceste programe software.

Ristea previzionează că în 2024, piața de laptopuri din România va avea cel puțin același volum de laptopuri ca și în 2023, susținută de reuniformizarea flotelor foarte eterogene generate de achizițiile în pripă și stocurile prea mici la acel moment comparativ cu cererea forțată de pandemie, digitalizarea sistemului educațional, precum și digitalizarea prin programul PNRR. ”Rămâne însă un an cu multe variabile, ce pot determina oricând o creștere sau o scădere bruscă”, conchide acesta.

”Evoluția vânzărilor în fiecare segment este direct proporțională cu evoluția economiei. Când economia crește, mesajul optimist se propagă uniform, vânzările crescând în toate segmentele, iar când economia dă semne de contracție și mesajele din piață sunt pesimiste, vedem o micșorare a achiziției de laptopuri, cu viteze ușor diferite, în funcție de segment. În ultima perioadă, am observat un optimism mai mare în rândul consumatorilor individuali, decât în cel al companiilor mici și mijlocii sau mari și foarte mari”, a mai spus șeful Lenovo România.

 

Tendințe pe piața de laptopuri din România

Potrivit lui Doru Ristea, mobilitatea accelerată a generat și anul trecut o cerere mai mare pentru laptopuri în comparație cu echipamentele fixe de tip desktop sau stații grafice. Astfel, cererea din partea creatorilor de conținut a crescut. Aceștia au nevoie de echipamente cât mai ușoare, dar cu performanțe grafice foarte bune.

”De asemenea, vedem o tendință de creștere pentru echipamentele de gaming, gama de laptopuri Lenovo Legion fiind foarte apreciată și însoțită de o ofertă de accesorii pe măsură. De altfel, conform unor studii din piață, ponderea laptopurilor de gaming din totalul pieței de laptopuri în România este a doua cea mai mare din Europa. O posibilă explicație poate fi legată, potrivit acestor studii, de rata încă mică de penetrare a laptopurilor per familie în România, comparativ cu  alte țări, unde într-o familie există mai multe dispozitive cu putere de procesare și configurații diverse. În România, achiziția se îndreaptă către un echipament care poate satisface atât sarcinile de lucru ușoare (editare text, calcul tabelar, navigare pe internet), cât și sarcinile ce consumă mai multă putere de procesare și memorie grafică (editare grafică, gaming), de aici și un buget mai mare alocat per echipament și această tendință către un echipament de gaming”, a adăugat directorul general al Lenovo România.

Dacă segmentul consumatorilor individuali înclină spre echipamente și configurații premium, companiile medii și mici și cele din zona enterprise sunt mai ponderate în dimensionarea cerințelor comparativ cu alți ani, preferând să amâne achizițiile noi, prelungind astfel durata de utilizare a echipamentelor existente și alegând să extindă garanția acestor echipamente sau pur și simplu să achiziționeze un echipament nou doar în cazuri critice.

Însă, aceste tendințe vor fi influențate pe parcursul anului 2024 de evoluția rapidă a adoptării Inteligenței Artificiale în activitățile profesionale care, pentru prima dată, va putea fi procesată în mod veritabil la nivelul echipamentului, prin creșterea consistentă a puterii de procesare. Companiile care vor adopta tehnologia AI și o vor folosi în mod real prin actualizarea hardware-ului existent se pot  diferenția din punct de vedere competitiv pe piață.

 

Cum vede Lenovo inovarea în segmentul de laptopuri

Lenovo este o companie care are o abordare inovatoare în domeniul laptopurilor. Multe dintre tehnologiile lansate pentru prima dată pe laptopurile ThinkPad au devenit apoi un un standard pentru toată piața, cum ar fi: prima tastatură iluminată, primul laptop cu protecție la vărsarea accidentală a lichidelor, primul hard-disk cu protecție la șocuri mecanice, primul laptop cu unitate optică încorporată, primul laptop cu cititor de amprentă digitală, primul laptop cu ecran „foldable” și multe alte tehnologii de pionierat în industria de profil.

”În ceea ce privește principalele direcții de dezvoltare ale laptopurilor Lenovo, reperele sunt date de cerințele în continuă schimbare ale utilizatorilor, dar și de transformarea locului de muncă și a modului în care lucrăm. Mobilitatea, colaborarea la distanță și digitalizarea au devenit criterii obligatorii pentru a lua decizii rapide, a fi eficienți, competitivi și profitabili. Laptopurile Lenovo oferă un raport optim între greutate, autonomie, conectivitate, performanță și inteligență, ceea ce le face atât de căutate. La fel de important este și modul în care Lenovo adaptează acest raport în funcție de segmentul de utilizatori căruia i se adresează. Cerințele variază considerabil între diversele categorii de clienți, fie ei consumatori individuali, modelele preferate fiind Lenovo Yoga și Lenovo Legion, fie angajați în întreprinderi mici și medii, cu un apetit mai mare pentru modelul ThinkBook sau clienți corporativi privați și din sectorul public, pentru care cerințele specifice sunt cel mai bine satisfăcute de ThinkPad”, spune Doru Ristea.

Noile laptopuri Lenovo vin cu o gamă largă de inovații, de la notebook-uri 2 in 1, cu balamalele flexibile care permit utilizarea laptopului Yoga în mai multe moduri, PC-uri și smartphone-uri pliabile sau rulabile care au definit o nouă clasă de dispozitive, un consum de energie mai bine optimizat și administrat inteligent, mai multe materiale reciclabile, tastatura optimizată pentru persoane cu anumite dizabilități, tehnologia de răcire cu apă a sistemului de gaming Lenovo Legion în timpul unei sesiuni intense de joc, dar și a supercomputerelor, designul industrial pentru noua generație de notebook-uri folosite pentru noi scenarii, tehnologiile AR și VR integrate în soluții complexe dedicate diferitelor industrii, până la inovații în jurul arhitecturii tehnologice a rețelelor inteligente client-edge cloud și echipamente „AI Ready”.

”Prin continua inovație atât din punct de vedere tehnologic, cât și în ceea ce privește procesele de fabricare, ambalare, transport, promovare și vânzare a echipamentelor sau în zona de compensare a amprentei de carbon, eliminarea deșeurilor și promovarea economiei circulare, Lenovo își propune să ofere tuturor utilizatorilor acces la tehnologii inteligente. Mai mult decât atât, datorită noilor inovații prezente în viitoarea clasă de laptopuri Lenovo, ne propunem să înlesnim accesul tuturor utilizatorilor la Inteligența Artificială, misiune asumată prin noul slogan al companiei «Smarter AI for All»”, adaugă Ristea.

Potrivit acestuia, Lenovo răspunde trendului global denumit „Noul IT”, inclusiv în România, care câștigă teren în diverse industrii și reprezintă viziunea noastră asupra dezvoltării arhitecturii tehnologiei din viitor. În termeni factuali, „Noul IT” implică o arhitectură de tip „Client- Edge- Cloud-Network- AI”, pentru a asigura tehnologie, servicii (inclusiv consultanță, instalare, operațiuni și mentenanță), și soluții care să susțină verticalele de business să-și îndeplinească misiunea de transformare.