Dosar DNA: Carpatica Asig – contract cu firmă de consultanţă. Beneficiarul promitea influenţă la ASF

Carpatica Asig a încheiat contract cu o societate ce trebuia să se ocupe de consultanţă pentru victimele accidentelor, pentru a ascunde plata influenţei către o persoană ce promitea că poate interveni pe lângă membrii ASF, pentru a-l aproba în funcţia de director general al companiei pe Liviu Stoicescu.
Economica.net - vin, 07 oct. 2016, 15:52
Dosar DNA: Carpatica Asig - contract cu firmă de consultanţă. Beneficiarul promitea influenţă la ASF

Potrivit documentelor aflate la dosarul DNA, directorul general al Carpatica Asig, Liviu Andrei Stoicescu, şi Angela Toncescu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatica Asig, au stabilit că este necesară traficarea influenţei de către Dan Hosu, soţul Giorgianei Hosu, fost procuror şef adjunct al DIICOT, asupra membrilor Consiliului ASF, prin intermediul lui Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF, pentru ca Stoicescu să fie avizat în funcţia de director general.

Deoarece în luna decembrie 2015 era termenul limită de depunere a situaţiei, la ASF, privind progresele făcute de Carpatica Asig în legătură cu planul de redresare şi întrucât măsurile dispuse de ASF nu au fost îndeplinite, în decembrie 2015, Liviu Andrei Stoicescu a apelat la Dan Hosu, solicitându-i sprijinul.

În acest sens, spun anchetatorii, Angela Toncescu l-ar fi contactat pe Dan Hosu şi a purtat o discuţie telefonică, prilej cu care cel din urmă s-ar fi angajat să îşi trafice influenţa asupra membrilor Consiliului ASF în scopul avizării lui Stoicescu.

Ulterior, pentru a arăta că situaţia este sub control, Dan Hosu i-ar fi transmis telefonic Angelei Toncescu că ‘la butoane rămâne cine trebuie să rămână’, dându-i de înţeles că vicepreşedintele ASF Mircea Ursache a solicitat, în plenul Consiliului, prelungirea măsurii de redresare a Carpatica Asig pentru încă 6 luni.

Totodată, sursele citate notează că, paralel cu acţiunea de influenţare a votului membrilor Consiliului ASF, pentru obţinerea unor decizii favorabile Carpatica Asig, Dan Hosu, de conivenţă cu Angela Toncescu, a urmărit încheierea unui contract de consultanţă între firma administrată, în fapt, de către Hosu şi societatea de asigurări, cei doi bucurându-se de complicitatea lui Liviu Andrei Stoicescu, directorul general al companiei.

Preţul iniţial al contractului urma să fie de 10.000 de euro pe lună plus TVA, iar, ulterior, să fie majorat prin Act adiţional, iar contractul încheiat era oneros pentru Carpatica Asig întrucât, anterior încheierii acestui contract, cheltuielile pentru acest gen de consultanţă se ridicau la suma de 8.000 de euro plus TVA.

De altfel, caracterul fraudulos al contractului rezultă, spun anchetatorii, şi dintr-un raport al Fondului de Garantare al Asiguraţilor, administrator temporar al Carpatica Asig, începând cu data de 7 martie 2016.

‘Carpatica încheie un contract de consultanţă cu o societate comercială, asumat prin semnătură de către directorul general, nota de fundamentare fiind semnată şi de preşedinta Consiliului de Administraţie, fără să fi fost însă aprobată încheierea acestui contract şi de către Consiliul de Administraţie prin adoptarea unei hotărâri în acest sens. Obiectul contractului îl reprezintă acordarea de consultanţă în materia soluţionărilor cererilor de despăgubiri în caz de vătămări corporale şi/ sau decese pentru plata corelativă a 10.000 de euro plus TVA, lunar, pentru o perioadă de 4 ani. Totodată, obiectul contractului nu presupunea o activitate propriu-zisă de lichidare dosare, instrumentarea dosarelor de daune nepatrimoniale fiind asigurată în concret de două cabinete de avocat care nu au avut niciun fel de contact cu presupusul consultant’, mai arată procurorii.

Potrivit DNA, în perioada 8 aprilie 2015 – 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru şi, începând cu data de 2 iulie 2015, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între o firmă unde deputatul era administrator şi SC Carpatica Asig SA.

Contractul a fost încheiat pe 2 noiembrie 2015 şi avea ca obiect furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relaţii cu clienţii, info-line, contact center vânzare şi marketing, pe o durată minimă de cinci ani.

‘Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro plus TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro plus TVA, pe fiecare lună. Aşadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro plus TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru SC Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajaţi ai societăţii care desfăşurau activităţi similare, la costuri mult mai scăzute’, susţin procurorii.

În schimbul acestor promisiuni şi încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susţinut că îşi exercită influenţa pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară. Aceasta ar fi constat în influenţarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Carpatica Asig SA şi pentru ca aceasta să nu fie sancţionată pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.

‘Totodată, deputatul Adrian Gurzău, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deşi, prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control – Sectorul asigurări-reasigurări, din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvenţă a SC Carpatica Asig SA’, mai spun procurorii.

În acelaşi dosar, instanţa supremă a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de arestare a trei inculpaţi, Angela Toncescu, Ion Sorin Tatu şi Dan Hosu, soţul Giorgianei Hosu, cea care a ocupat funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT.

Te-ar mai putea interesa și
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt în est sau în vest
Olaf Scholz îi transmite lui Trump că principiul inviolabilităţii graniţelor se aplică tuturor ţărilor, fie că sunt ...
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut din nou sâmbătă "tuturor ţărilor, fie că sunt din est sau din vest", să respecte graniţele internaţionale, subliniind că "nicio ţară nu este curtea......
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind interzicea sa pe teritoriul american
TikTok a avertizat că și alte firme pot să aibă soarta lui, în timpul procesului de la Curtea Supremă a SUA privind ...
Avocatul care reprezintă TikTok și compania mamă din China, ByteDance, a avertizat, în timpul pledoariei din fața Curții ...
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia rămâne un subiect tabu în China la cinci ani de la înregistrarea primului deces de COVID-19
Pandemia de COVID-19 rămâne un subiect tabu în China, unde în urmă cu cinci ani s-a înregistrat primul deces cunoscut ...
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri de eficientizare, dar vom face o analiză
Cseke Attila: MDLPA este singurul minister care nu a solicitat posturi în ultimii patru ani. Nu cred că se impun măsuri ...
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat sâmbătă, la Oradea, că MDLPA este singurul minister care nu a solicitat ...