Dosarul electronic de sănătate: cum arată, ce conţine şi cum va schimba consultaţiile la medic

În a doua jumătate a anului 2014, toţi românii vor avea dosar electronic de sănătate, a anunţat ieri CNAS. Dosarul electronic de sănătate va conţine într-o formă standardizată toate informaţiile cu relevanţă medicală despre pacient - de la tot istoricul medical, consimţământul pentru donarea de organe, până la modul de viaţă al pacientului - dacă fumează, consumă cofeină sau alcool, dacă are animale de companie, cât munceşte şi în condiţii. 
Cristina Şomănescu - joi, 17 apr. 2014, 07:03
Dosarul electronic de sănătate: cum arată, ce conţine şi cum va schimba consultaţiile la medic

Pacientul va avea acces online la propriul dosar şi va vedea, în timp real, orice modificare şi accesare operate în dosarul său de sănătate, şi implicit, toate serviciile medicale pe care le-a primit.

„Până în prezent au fost iniţializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat cu succes. În această etapă s-au făcut şi continuă să se facă o serie de pregătiri în vederea extinderii sistemului pentru toţi cetăţenii României, începând cu a doua jumătate a anului curent”, a anunţat ieri CNAS.

Declarativ, prin implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate, CNAS va urmări mai riguros decontările serviciilor medicale, pentru că sistemul DES va stoca toate serviciile medicale acordate pacienţilor în sistemul sanitar public, de la consultaţii, trimiteri, internări în spital, tratament administrat, intervenţii chirugicale, proceduri medicale efectuate, scrisori medicale, bilete de externare, etc. Toate aceste informaţii (şi nu numai) vor fi înregistrate într-o manieră standardizată în dosarele electronice ale pacienţilor.

Cu titlu de exemplu, ca să scrie o trimitere în dosarul electronic al pacientului, medicul de familie deschide DES, alege categoria de document medical pe care vrea să îl completeze – în acest caz – trimitere spre internare, apoi completează documentul şi îl trimite în sistemul dosarului electronic, unde va putea fi vizualizat de către specialitatea medicală la care pacientul a fost trimis.

În prima etapă, sistemul dosarului electronic de sănătate, proiect de peste 81 de milioane de lei, va fi implementat în cabinetele medicilor de familie şi în spitalele mari din ţară, a anunţat CNAS.

ECONOMICA.NET vă prezintă, în detaliu, ce informaţii va conţine dosarul electronic al fiecăruia dintre noi, cum va arăta şi de ce va revoluţiona (cel puţin declarativ) modul în care se face medicină în România.

Primul pas: cum ai acces la informaţiile din dosarul electronic de sănătate

Pe de o parte, medicii care vor să vadă dosarele electronice ale pacienţilor trebuie, mai întâi, să se autentifice în portalul DES, cu PIN-ul certificatul digital valid, asociat contului lor.

Pe de altă parte, posesorul dosarului electronic de sănătate se va autentifica în sistemul DES cu cardul său de sănătate. Cei care nu au card naţional de sănătate se vor autentifica în sistemul dosarului electronic cu CNP-ul sau codul de asigurat.

Cine are acces la toate informaţiile stocate în dosarele electronice ale pacienţilor

Medicul de familie şi medicul specialist au acces la toate informaţiile cuprinse în dosarele electronice ale pacienţilor aflaţi în lista, respectiv îngrijirea sa, fără să aibă nevoie în prealabil de acordul sau prezenţa fizică a pacientului sau aparţinătorului său.

Ceilalţi medici vor putea accesa dosarele electronice ale pacienţilor doar în prezenţa şi cu acordul pacienţilor sau aparţinătorilor lor.

O serie de informaţii stocate în dosarele pacienţilor pot fi accesate de orice medic din România, în situaţii justificate din punct de vedere medical.

Este vorba despre informaţiile cuprinse în secţiunea „Sumar şi informaţii pentru situaţii de urgenţă” din dosarul electronic al pacientului. Iată-le:

– Alergiile şi intoleranţele pacientului;
– Dacă are transplanturi, proteze, dispozitive interne;
– Intoleranţele la medicamente, alimente, substanţe;
– Dacă pacientul are boli cronice;
– Dacă pacientul are boli hematologice şi boli transmisibile relevante pentru urgenţe medicale;
– Acceptul cu privire la donarea de organe;
– Transfuzii;
– Intervenţii chirurgicale recente;
– Internări recente;
– Medicaţia curentă.

Aceste informaţii pot fi accesate de orice medic din sistemul sanitar (de regulă, în caz de urgenţă medicală).

Ce informaţii mai conţine dosarul electronic al pacientului

  • Istoricul său medical

Secţiunea de istoric medical al DES conţine alergiile, bolile cronice ale pacientului, istoricul de boli/diagnostice pe care le-a avut pacientul de-a lungul timpului, intervenţiile şi procedurile efectuate, serviciile medicale de care a beneficiat de-a lungul timpului, imunizările şi tratamentul acordat în cadrul studiilor clinice (dacă e cazul).

  • Documentele medicale care i-au fost eliberate

Accesând această secţiune din dosarul electronic al pacientului, medicul de familie poate vedea, sub formă de tabel, lista documentelor medicale ale pacientului. Fiecare document medical conţine data, denumirea documentului, instituţia şi specialitatea medicală care l-a eliberat şi diagnosticul pacientului.

  • Antecendente declarate de pacient

Această secţiune conţine informaţii declarate de pacient despre alergiile de care suferă, bolile sale cronice, procedurile medicale efectuate, vaccinurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, bolile hematologice, bolile transmisibile, proteze, dispozitive interne, transplanturi şi dacă are fistulă arteriovenoasă.

Tot aici medicul va înregistra răspunsurile pacientului la următoarele întrebări: dacă are boli ereditare în familie, care au fost cauzele decesului membrilor familiei sale (părinţi şi fraţi), care sunt bolile de care suferă (au suferit) membrii familiei sale (părinţi şi fraţi).

În cazul femeilor, dosarul electronic va stoca informaţii despre evoluţia naşterilor avute, despre avorturi, prima menstruaţie, menopauză, evoluţia sarcinilor, dacă e cazul.

Pentru copii, părinţii vor declara ce greutate au avut la naştere, ce scor Apgar au primit, cum au fost născuţi (naştere naturală sau prin cezariană) şi cum au fost alăptaţi.

La secţiunea de antecedente ale pacientului mai intră informaţii despre dieta pacientului, condiţiile de muncă – dacă este expus la noxe două ore pe zi, dacă munca sa implică efort fizic îndelungat, dacă pacientul consumă alcool, tutun, cofeină, droguri, câte ore doarme pe noapte, dacă face mişcare. Nu în ultimul rând, aici intră informaţii despre mediul familial al pacientului, mai precis dacă are părinţi fumători şi dacă locuieşte cu animale de companie.

Cum va aduce plusvaloare pentru pacient implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate

Pacientul va avea acces direct şi transparent la toate serviciile de care a beneficiat la medicul de familie şi în spital. De exemplu, pacientul va vedea, în timp real, în portalul dosarului electronic ce tratament i-a fost administrat în timpul unui episod de spitalizare, la ce investigaţii şi intervenţii a fost supus. Practic, toate deciziile medicale care îl vizează sunt înregistrate în dosarul său electronic de sănătate – cu oră, dată şi parafa medicului. Pacientul are acces la toate aceste informaţii, în mod nemijlocit şi transparent.
– Scade numărul de reexaminări care nu sunt necesare, implicit scade şi riscul de expunere la radiaţii a pacienţilor şi timpul de aşteptare pentru obţinerea unui diagnostic;
– Scade numărul erorilor medicale;
– În caz de urgenţă medicală, accesarea dosarului electronic al pacientului permite medicilor să identifice rapid (printr-un click) nevoile speciale de îngrijire ale pacientului: dacă are boli hematologice, dacă are alergii la medicamente, dacă e de acord cu donarea de organe, etc.
– Implementarea sistemului dosarului electronic al pacientului oferă medicilor premisele efectuării consulturilor interdisciplinare, pentru că vor avea acces online şi simultan la toate informaţiile cu relevanţă medicală despre pacient şi, pe baza acestora, vor putea lua împreună decizia medicală optimă pentru pacient.
Pentru medici, implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate va reduce semnificativ timpul alocat activităţilor administrative.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...