Dosar ICA: Avocatul lui Voiculescu încearcă din nou schimbarea judecătorilor

Economica.net
05 08. 2014
cat_pierde_dan_voiculescu_din_procesele_pentru_linsaj_mediatic_48352100

La începutul procesului, Gheorghiţă Mateuţ a solicitat magistraţilor să amâne procesul, invocând faptul că are nevoie de timp pentru a pregăti apărarea clientului său, după ce procurorul DNA a cerut luni seară schimbarea încadrării faptelor de care este acuzat Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC.

Cum cererea de amânare a fost respinsă, avocatul i-a recuzat pe cei doi judecători, acuzându-i de lipsă de obiectivitate.

Instanţa s-a retras câteva minute pentru a decide dacă această cerere de recuzare este admisibilă.

La proces asistă şi realizatorul TV Mircea Badea, care însă a refuzat să dea o declaraţie jurnaliştilor prezenţi în instanţă.

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.

Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.

În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În septembrie 2013, Tribunalul Bucureşti a dat sentinţa în acest dosar, Dan Voiculescu fiind condamnat la cinci ani închisoare, iar Gheorghe Mencinicopschi a primit şase ani închisoare cu executare.