Dosarele privind concediul de creştere a copilului pot fi depuse şi în variantă electronică

Economica.net
30 06. 2016
how_to_raise_smart_kid_baby_61_09022000

Ministrul Dragoş Pâslaru a explicat că a gândit această procedură ca fiind cât mai puţin solicitantă pentru beneficiari. El a afirmat că acest model se doreşte a fi aplicat în întreaga administraţie.

Conform ministrului, la nivel naţional sunt 180.000 persoane care au drepturi legate de aceste indemnizaţii de creştere a copilului. Dintre acestea, doar 140.000 vor fi recalculate automat de fiecare Agenţie Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.

‘Nu punem lumea pe drum decât în cazul în care este absolut necesar. Dacă se află un părinte în concediu de doi ani, cu opţiunea de doi ani, şi în acest moment este înregistrat în sistem cu această opţiune, atunci nu trebuie să vină să-şi depună nicio hârtie. Dacă sunt părinţi care se află în cursul unui an de creştere a copilului, dar mai au până la expirarea acestui termen pot sta liniştiţi. Nu este nevoie să vină acum. Legea îi permite să anunţe cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea acestui termen. Majoritatea cazurilor, 140.000 din cele 180.000, nu trebuie să vină’, a explicat ministrul Pâslaru.

Conform acestuia, au fost pregătite broşuri de informare a cetăţenilor. Ministrul a anunţat că pentru celelalte 40.000 de persoane a fost simplificată procesarea documentelor necesare.

‘Noi am introdus, în premieră, posibilitatea ca oricine are acces la email să trimită documentele solicitate prin email la adresa fiecărei agenţii judeţene de care aparţin. În cazul Iaşiului adresa este iasi_icc@mmanpis.ro, trimite un email în care transmite cererea pe care o poate descărca online, o completează, scandează documentele, adaugă documentele justificative şi le trimit pe email. Cineva de la AJPIS va trimite un număr de înregistrare. Documentul oficial va veni prin poştă, anunţâdu-l că i s-a schimbat indemnizaţia’, a explicat ministrul Pâslaru.

În cazul în care solicitantul nu are adresă poştală electronică poate trimite solicitarea şi documentele aferente prin intermediul Poştei, pe adresa AJPIS de care aparţin, cu specificaţia ‘prelungire/reluare drepturi Indemnizaţie de Creştere a Copilului’.

Ministrul a afirmat că solicitanţii pot veni şi la ghişeu.

‘Se poate veni şi la ghişeu dacă simţiţi nevoia să avem şi o astfel de interacţiune. (…) La ghişeu avem organizată în toată ţara o logistică pentru a ne pregăti, aşa cum e clasic la noi, pentru primele zile, când lumea vine să se asigure că totul e în regulă, şi pentru ultimele zile. Vom avea o mobilizare generală’, a mai spus ministrul Muncii.

El a exemplificat că la Iaşi în prezent sunt deschise trei ghişee, alte două putând fi deschise în funcţie de cerinţe.

‘Ne-am gândit capacitatea la volumul maxim de solicitări. S-ar putea să fie beneficiari care să nu-şi dorească neapărat să continue să stea acasă sau să aibă alte opţiuni. Această măsură legată de indemnizaţia de creşterea copilului nu este numai un prilej de debirocratizare şi simplificare, ci şi o oportunitate de a saluta un moment important de exprimare a unei politici publice care încurajează natalitatea, care încearcă cumva să curbeze un declin demografic potenţial cu efect negativ asupra sustenabilităţii asupra finanţelor publice. Sperăm ca prin această prietenie cu beneficiarii să înţeleagă că dorim să îi servim cât mai bine cu putinţă’, a mai spus Dragoş Pâslaru.

Ministrul Muncii s-a aflat joi la Iaşi pentru a lua parte la manifestările organizate în cadrul Business Day.