Poliţia Română a informat, joi, că poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT Timişoara au făcut 63 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Prahova, Mehedinţi, Călăraşi, Arad, Teleorman, Dâmboviţa în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări faţă de 40 de persoane suspectate de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals, anunţă News.ro.
În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat, în vederea confiscării 73.900 de lei, 15.800 de euro, 21.600 de dolari, documente, sisteme informatice şi medii de stocare.
De asemenea, 21 de persoane, între care şi fostul director general al CFR Marfă Mihuţ Crăciun, au fost reţinute pentru 24 de ore şi duse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Timiş.
Potrivit sursei citate, din cercetări a reieşit că, în cursul anului 2016, s-a constituit un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport. Membrii grupării sunt bănuiţi că ar fi subevaluat bunurile din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul unei firme de colectare a deşeurilor feroase din Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate.
Prejudiciul cauzat societăţii de transport prin activitatea infracţională este de 6.313.748 de euro.
La audierile de miercuri noapte, de la sediul DIICOT Timişoara, au ajuns trei maşini cu angajaţi ai CFR Marfă de la Bucureşti, dar şi reprezentanţi ai firmei REMAT din Călăraşi, care avea contract cu CFR Marfă pentru casarea vagoanelor de tren.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, în urma audiarilor care s-au desfăşurat pe tot parcursul nopţii, procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pentru 21 de persoane, între care fostul director general al CFR Marfă Mihuţ Crăciun.
Toate cele 21 de persoane reţinute în acest dosar ar urma să fie duse la Tribunalul Timiş cu propunerea de arestare preventivă pentru constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi uz de fals.
Potrivit DIICOT, în cursul anului 2016, la nivelul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă ”CFR MARFĂ” S.A s-a constituit un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, facilitând astfel traficarea în folosul SC REMAT SA Călăraşi a diferenţei rezultate între valoarea reală şi cea subevaluată a bunurilor casate.