Dosarul fraudelor bancare: Locic, cercetat în stare de libertate

Economica.net
19 12. 2012
aaaa_15712100

CAB a dat publicităţii, miercuri, motivarea deciziei prin care a dispus arestarea a 11 persoane, printre care doi directori din BRD, şi lăsarea în libertate a lui Marius Locic, Ioan Creştin şi a altor şapte persoane.

„Lipsa pericolului pentru ordinea publică este evidenţiată şi de faptul că, aşa cum rezultă din înscrisurile depuse la dosar, acesta (Locic – n.r.) a respectat o perioadă lungă de timp (de circa trei ani) restricţiile impuse prin luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara, în cauza aflată pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în documentul citat.

Judecătorul Luciana Mera mai notează, în motivare, că „în ce-l priveşte pe Marius Locic, acesta este cercetat în legătură cu comiterea unei singure fapte”.

„Inculpatul este condamnat la pedeapsa închisorii cu executare în regim de detenţie printr-o sentinţă nedefinitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însă, raportat la faptele pentru care este cercetat în prezenta cauză, nu se poate reţine existenţa unor antecedente penale”, mai notează magistratul CAB.

Judecătorul arată că, din punct de vedere al datelor personale, Locic este căsătorit şi are doi copii minori.

„Luarea unei asemenea măsuri şi în cauza de faţă nu poate fi considerată ca nelegală, din moment ce legea nu interzice expres acest lucru, şi nici ca lipsită de oportunitate, având în vedere stadiul procesual diferit al prezentei cauzei faţă de cea aflată pe rolul Înaltei Curţi şi posibilitatea încetării sau revocării acelei măsuri”, mai notează judecătorul Mera, în ceea ce-l priveşte pe omul de afaceri.

În dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, au fost arestate sâmbătă şi duminică, la propunerea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), 11 persoane, respectiv Adrian Martiş şi Andrei Nanu, ambii directori la BRD, Andrei Suditu, Claudia Maria Peter (persoană care se afla în cercul foarte apropiat de relaţii al lui Vasile Creştin şi care executa întocmai dispoziţiile date de către cei doi directori din BRD), Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu.

Pentru alte nouă persoane, printre care Ioan Creştin şi Marius Locic, CAB a dispus interdicţie de a părăsi ţara pe perioada cercetărilor.

Luni, CAB a decis emiterea unor mandate de arestare în lipsă pentru Vasile Creştin, Constantin Irinel Militaru şi Mihăiţă Cătălin Ruşitoru, numărul arestărilor ajungând astfel la 14.

În cazul altor 21 de persoane, au fost emise, de asemenea, ordonanţe de obligare de a nu părăsi ţara timp de 30 de zile.

În acest dosar, anchetatorii au făcut, în 13 decembrie, 48 de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe, fiind vizată o grupare coordonată de persoane influente din mediul de afaceri din Capitală care ar fi luat ilegal credite de la două bănci pentru 35 de firme cu sprijinul a şapte directori ai băncilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

„Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucureşti, învinuiţii au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv prin obţinerea în mod ilegal de credite de la două unităţi bancare, pentru un număr de 35 de societăţi comerciale controlate de către membrii grupului infracţional organizat”, s-a arătat într-un comunicat de presă al DIICOT.

Procurorii susţin că membrii grupului infracţional ar fi fost sprijiniţi de şapte directori generali sau directori comerciali ai unităţilor bancare, acuzaţi că ar fi coordonat procedurile de selecţie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc şi ar fi aprobat creditele deşi documentaţiile firmelor nu întruneau cerinţele legale. Totodată, gruparea ar fi fost sprijinită şi de şase funcţionari de la unităţile bancare, în cursul gestionării dosarelor de creditare.