Potrivit unui comunicat de presă postat, vineri, pe site-ul oficial al Ministerului Public, procurorii din cadrul PCA Ploieşti au remediat neregularităţile constatate de instanţă în luna decembrie a anului trecut şi au dispus, prin rechizitoriul din data de 22 ianuarie, trimiterea în judecată a şase persoane fizice şi a două persoane juridice.
Astfel, directorul general al Petrotel Lukoil Ploieşti, Andrey Bogdanov, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de folosire cu rea credinţă a capitalului societăţii şi spălare de bani, în acelaşi dosar fiind deferiţi justiţiei trei directori generali adjuncţi din cadrul societăţii de la Ploieşti, respectiv Alexey Voinstev, acuzat de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii, şi Olga Kuzina şi Dan Dănulescu, acuzaţi de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
De asemenea, Andrei Raţă, membru al Consiliului de Administraţie al Petrotel Lukoil, a fost trimis în judecată pentru folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, iar contabilul şef Dorel Duţu a fost deferit justiţiei sub acuzaţiile de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
În acelaşi dosar au fost trimise în judecată SC Petrotel Lukoil Ploieşti, acuzată de spălare de bani şi SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credinţă a creditului societăţii şi complicitate la spălare de bani.
Dosarul a fost trimis la Tribunalul Prahova, instanţă competentă să soluţioneze cauza.
Curtea de Apel Ploieşti a menţinut, marţi, 19 ianuarie, decizia de restituire la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dosarului Lukoil, motivată de magistraţii Tribunalului Prahova, ca instanţă de fond, prin ‘pasivitatea totală’ a procurorilor.
Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova împotriva încheierii prin care instanţa de fond a dispus restituirea cauzei la procuror. Decizia este definitivă.
Tribunalul Prahova a dispus, în urmă cu o săptămână, restituirea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a dosarului Lukoil, în motivarea deciziei arătându-se că, după constatarea unor neregularităţi în privinţa rechizitoriului, procurorul a manifestat ‘pasivitate totală’, în condiţiile în care nu a remediat acele neregularităţi şi nici nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă îşi menţine sau nu dispoziţia de trimitere în judecată a dosarului.
La momentul constatării neregularităţilor, magistraţii arătau, printre altele, că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar şi că procurorii nu au indicat activitatea infracţională concretă a inculpaţilor.
Dosarul Lukoil a fost iniţial trimis în judecată de procurorii PCA Ploieşti la data de 3 august 2015, procurorii arătând la acel moment că prejudiciul cauzat prin săvârşirea de către inculpaţi a infracţiunilor reţinute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.