Dosarul Microsoft: Gheorghe Ştefan neagă în continuare că ar fi primit bani – referat DNA

Gheorghe Ştefan recunoaşte că a intermediat o întâlnire între Dorin Cocoş, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, însă neagă că ar fi primit vreo sumă de bani în urma implicării sale în fapte ilegale, potrivit referatului prin care procurorii DNA au solicitat prelungirea măsurilor preventive a inculpaţilor din dosarul Microsoft.
Economica.net - joi, 26 mart. 2015, 08:11
Dosarul Microsoft: Gheorghe Ştefan neagă în continuare că ar fi primit bani - referat DNA

‘Inculpatul Gheorghe Ştefan recunoaşte că a intermediat întrevederea dintre inculpatul Cocoş Dorin, martorul Pescariu Dinu Mihail şi martorul Florică Claudiu de la Euro Hotel. Inculpatul Gheorghe Ştefan recunoaşte că a participat la aceste discuţii şi că a acceptat propunerea de a se încasa nişte comisioane pentru partid, însă neagă faptul că ar fi primit vreo sumă de bani’, se arată în referatul prin care s-a propus menţinerea măsurii arestului preventiv în cazul lui Gheorghe Ştefan.

În opinia procurorilor, declaraţia lui Gheorghe Ştefan nu poate fi apreciată ca fiind una de recunoaştere a faptelor, inculpatul negând că ar fi beneficiat de vreo sumă de bani ‘pentru a nu se dispune măsuri de confiscare a folosului necuvenit’, scrie Agerpres.

În schimb, procurorii au propus menţinerea măsurii arestului la domiciliu pentru inculpaţii Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, întrucât aceştia au avut o atitudine sinceră pe parcursul urmăririi penale. Cei trei au recunoscut săvârşirea faptelor, au denunţat alte fapte de corupţie, iar prin declaraţiile şi documentele depuse au facilitat identificarea şi tragerea la răspundere penală a altor suspecţi.

‘Toate acestea constituie condiţii prevăzute de lege ce trebuie avute în vedere la aprecierea condiţiilor generale de luarea măsurii arestului la domiciliu, motiv pentru care faţă de aceştia s-a propus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu’, se precizează în referat.

În document este prezentată şi o declaraţie a lui Gabriel Sandu, în care acesta recunoaşte că a acceptat să finanţeze partidul din care făcea parte (PDL – n.r.) pentru a-şi păstra funcţia de ministru şi afirma că toţi politicienii care au acces la funcţii publice au plătit sume importante de bani pentru a-şi atinge acest obiectiv.

‘Odată cu primirea acestor funcţii, politicienii devin părţi active ale mecanismelor de recuperare a sumelor. Mai precis, în momentul în care primeşte o funcţie publică, politicianul se implică pentru recuperarea sumei de bani avansată de el şi de partid sau de alţii în campania electorală. Unii dintre aceştia îşi administrează singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre miniştri organizează licitaţia, negociază comisioanele şi stabilesc modalitatea de virare a acestora. Pentru alţii, cum e şi cazul meu, există de fiecare dată acei binevoitori care gestionează aceste pârghii’, a afirmat Gabriel Sandu în declaraţia dată pe parcursul urmăririi penale.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, marţi, propunerea procurorilor DNA de menţinere a arestului preventiv în cazul lui Gheorghe Ştefan şi a arestului la domiciliu în cazul celorlalţi trei inculpaţi, decizia nefiind definitivă.

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru şi Dorin Cocoş, precum şi primarul suspendat din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, au fost trimişi în judecată de DNA pentru trafic de influenţă în dosarul Microsoft.

‘În perioada 2004 – 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunţătoare) suma de 7,65 milioane USD în anul 2004, şi respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor membri ai Guvernului României şi funcţionari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenţă asupra acestora – Şerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influenţă asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Cocoş Dorin – persoană cu influenţă asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susţinute de denunţători încheierea şi derularea contractelor de licenţiere Microsoft’, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii susţin că sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care îi aparţine lui Nicolae Dumitru, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive. Ulterior, sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii şi investiţii deschise pe numele inculpatului, ‘nefiind efectuate operaţiuni de disimulare a provenienţei sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora’.

Dorin Cocoş este acuzat că în anul 2009 a pretins de la aceeaşi doi denunţători suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Ştefan şi suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, ‘toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern, între care ministrul Udrea Elena Gabriela, în scopul de a asigura firmelor susţinute de denunţători, adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009’. Anchetatorii au stabilit că Dorin Cocoş a primit efectiv de la denunţători suma de 9 milioane de euro.

La rândul său, Gabriel Sandu este acuzat că, în calitate de ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a pretins şi primit în anul 2009, de la aceiaşi denunţători, suma de 2.196.035 euro ‘pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obţinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susţinute de denunţători încheierea contractului de închiriere de licenţe Microsoft prin exercitarea influenţei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcţionari’. Suma de bani a fost transferată, la solicitarea sa, în contul firmei Essim partners Ltd., pe care o controla prin intermediar, în baza unor contracte de consultanţă ce atestă operaţiuni comerciale fictive.

Tot în anul 2009, perioadă în care exercita funcţia de primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al PDL, partid aflat la guvernare, Gheorghe Ştefan, în baza unei înţelegeri prealabile cu Dorin Cocoş, ‘a pretins şi primit de la cele două persoane denunţătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra inculpatului Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susţinute de denunţători adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009’. Banii au fost transferaţi în contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, care aparţinea unei persoane din cercul relaţional al inculpatului şi care a acceptat tranzacţionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Ştefan.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Nicolae Dumitru, Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...