Decizia, luată miercuri seară de un judecător al Tribunalului Suprem de Justiţie (STF), adaugă dosarului alte acuzaţii, ale aceluiaşi senator, la adresa predecesorului şi mentorului Dilmei Rousseff, Luiz Inacio Lula da Silva, şi actualului vicepreşedinte al ţării, Michel Temer.
Senatorul Delcidio Amaral, fost lider al grupului senatorial al Partidului Muncitorilor (PT, stânga) la putere şi pus, de asemenea, sub acuzare în dosarul Petrobras, a acuzat-o pe preşedinta de stânga că a ‘moştenit şi beneficiat direct’ de această reţea de mituire, despre care ea ‘ştia totul’.
El a mai afirmat că Lula a condus acest sistem fraudulos şi că Michel Temer este, de asemenea, implicat. Toţi trei au negat orice implicare.
Procurorul general Rodrigo Janot a cerut STF să ţină cont de unele dintre aceste declaraţii, formulate în cadrul unui acord în vederea reducerii pedepsei.
Noul episod judiciar intervine într-un moment în care Dilma Rousseff este ameninţată cu demiterea, după votul deputaţilor în acest sens, care va trebui validat în mai de Senat pentru ca ea să fie îndepărtată temporar de la putere.
Acuzată de opoziţie că a cosmetizat în mod intenţionat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor şi a favoriza realegerea sa în 2014, Dilma Rousseff nu a fost însă niciodată vizată direct de justiţie în cadrul uriaşului scandal Petrobras care îi afectează coaliţia.
Dacă va fi demisă, Michel Temer o va înlocui până la alegerile generale din 2018.
Pe de altă parte, justiţia electorală studiază dacă în 2014 campania tandemului Rousseff-Temer a primit fonduri provenite din mita reţelei Petrobras, ce ar putea duce la anularea alegerilor, chiar dacă o decizie nu va interveni mai devreme de 2017.