Dosarul ‘Poşta Română’, amânat pentru 7 noiembrie
Magistraţii ÎCCJ au respins, pe 28 septembrie, cererea formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie privind sesizarea Curţii de Apel Bucureşti – Secţia Contencios Administrativ – pentru soluţionarea excepţiei de nelegalitate a Hotărârii de Guvern nr. 377/2007.
Procurorul DNA a invocat, pe 26 septembrie, o excepţie de nelegalitate privind o hotărâre de Guvern din 2007 iar în cazul în care excepţia era admisă, dosarul ar fi fost suspendat până când o instanţă de Contencios Administrativ a Curţii de Apel Bucureşti stabilea legalitatea respectivului act normativ.
Procurorul de şedinţă a spus atunci că este necesară stabilirea legalităţii acelei decizii şi are relevanţă în soluţionarea pe fond a dosarului.
De cealaltă parte, avocaţii inculpaţilor au cerut respingerea acestei excepţii, pe motiv că Ministerul Public nu are calitatea de a ridica astfel de excepţii pe parcursul procesului penal.
Avocatul lui Zsolt Nagy a afirmat că, probabil, Parchetul şi-a dat seama că nu sunt probe de vinovăţie în acest dosar, atâta vreme cât HG menţionată este încă în vigoare şi a decis să atace această hotărâre în contencios.
Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy şi fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.
În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată Dan Mihai Toader, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română SA (CNPR), Emanoil Lepădatu, director economic executiv al CNPR, şi Andrei Marinescu, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al aceleiaşi companii, precum şi Ioan Folfă, administrator la SC Topcadex 99 SRL.
Potrivit DNA, în perioada 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situaţiei juridice a imobilului.
Prejudiciul în acest dosar este evaluat la peste 8,6 milioane euro.