Dosarul Rompetrol 2: Sebastian Vlădescu, audiat la DIICOT

Fostul ministru Sebastian Vlădescu s-a prezentat miercuri la DIICOT, pentru a fi audiat în dosarul Rompetrol II în care este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.
Economica.net - mie, 05 oct. 2016, 06:06
Dosarul Rompetrol 2: Sebastian Vlădescu, audiat la DIICOT

Sebastian Vlădescu a fost pus sub acuzare pe 17 iunie în dosarul Rompetrol II, alături de foştii miniştri Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu şi Gheorghe Pogea. Tot atunci, procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale acestora.

Iniţial, procurorii au pus sub acuzare 14 persoane în acest dosar, printre care se află Sorin Marin, fost partener de afaceri cu Dinu Patriciu şi acţionar în compania Rompetrol; Alexandru Nicolcioiu, directorul de producţie al KazMunayGas International (fostul Rompetrol Grup), Adrian Constantin Volintiru, fost preşedinte AVAS; cetăţenii americani George Philip Stephenson şi Colin Richard Hart. Acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, înşelăciune, delapidare, evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a aprobat cererile de urmărire penală pentru patru foşti miniştri – Mihai Tănăsescu, Dan Ioan Popescu, Sebastian Vlădescu şi Gheorghe Pogea.

Procurorii susţin că, în anul 1998, Dinu Patriciu şi Sorin Marin, împreună cu cetăţenii americani George Philip Stephenson şi Colin Richard Hart, au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier, care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare. La acest grup au aderat ulterior Florin Eric Chiş (cu dublă cetăţenie română şi israeliană), Alexandru Nicolcioiu, Adrian Volintiru, precum şi persoane de decizie din cadrul Fondului Proprietăţii de Stat sau din cadrul Guvernului, care, prin exercitarea cu rea-credinţă sau defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, au favorizat atingerea scopurilor acestui grup.

Gruparea urmărea să obţină dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice (creanţa Libia şi Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităţilor de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite şi a produselor derivate purtătoare de acciză; neplata obligaţiilor fiscale în întregime sau în parte prin nedeclararea veniturilor; ascunderea obiectului sau a sursei impozabile; stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme; însuşirea, traficarea sau folosirea în interes personal a acestor sume de bani.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul suveran din Qatar vrea să îşi dubleze investiţiile anuale în SUA pe parcursul următorului deceniu
Fondul suveran din Qatar vrea să îşi dubleze investiţiile anuale în SUA pe parcursul următorului deceniu
QIA, fondul suveran de investiţii ale emiratului Qatar, intenţionează ca în următorul deceniu să îşi dubleze, cel puţin, investiţiile anuale în SUA, după ce fondul a promis deja că va......
Autostrada Unirii A8: Șase oferte de la constructori din România, Italia și Turcia, pentru tronsonul Moțca – Tg Frumos
Autostrada Unirii A8: Șase oferte de la constructori din România, Italia și Turcia, pentru tronsonul Moțca – Tg ...
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) a primit șase oferte la contractul pentru construirea tronsonului Târgu ...
Începe construcția unui nou parc fotovoltaic de dimensiuni semnificative. E deținut de Enery, constructor este Enevo
Începe construcția unui nou parc fotovoltaic de dimensiuni semnificative. E deținut de Enery, constructor este Enevo
Compania romănească Enevo a demarat construcția unui parc fotovoltaic de dimensiuni apreciabile (54 MW) pentru grupul ...
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: A început pre-recepția primului lot care va fi dat în trafic anul acesta
VIDEO Autostrada A1 Sibiu – Pitești: A început pre-recepția primului lot care va fi dat în trafic anul acesta
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a început pre-recepția tronsonului Băiculești ...