Dosarul Romprest, trimis în judecată. Cercetările au fost disjunse faţă de Florian Walter
Potrivit portalului instanţelor de judecată, pe rolul Tribunalului Prahova a fost înregistrat, la data de 29 mai, dosarul având ca obiect ‘constituirea unui grup infracţional organizat’, în care 18 persoane au calitatea de inculpat, iar SC Compania Romprest Service SA, controlată de Florian Walter, apare ca parte responsabilă civilmente, primul termen fiind stabilit pentru data de 2 iunie.
Şeful DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, a declarat pentru AGERPRES că cercetările au fost disjunse faţă de omul de afaceri Florian Walter, care se sustrage urmăririi penale, fiind dat în consemn la frontieră în data de 6 mai, iar ulterior instanţa dispunând emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele său.
Printre cei 18 inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar se află şi unul dintre finanţatorii FC Petrolul Ploieşti, Nicolae Capră, soţia sa, Cristina, având calitatea de martor în acest dosar.
Nicolae Capră, aflat în arest preventiv, şi soţia sa au fost trimişi în judecată în luna decembrie a anului trecut, alături de alte 14 persoane, între care Daniel Capră, finanţatorul principal al Petrolul Ploieşti, şi directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro.
Omul de afaceri Florian Walter este acuzat că a pus bazele unui grup infracţional organizat, format din 23 de persoane, care a desfăşurat, în perioada 2012 – 2014, operaţiuni financiare din sfera evaziunii fiscale şi a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil şi TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale tip fantomă, pentru realizarea operaţiunilor ilicite.
Potrivit DIICOT, Walter a iniţiat şi a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii Compania Romprest Service SA Bucureşti a achiziţiilor, de la diverse societăţi comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.
După înregistrarea în contabilitatea societăţii a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, iniţial, în conturile societăţilor fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăţi comerciale de tip fantomă, fiind retrase în numerar şi preluate de Florian Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.
Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare.
În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurenţa sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunilor.