Dosarul Valiza, pe masa Comisiei de Disciplină a UEFA

Comisia de Control şi Disciplină a UEFA are vineri spre analiză cel mai important caz pe care fotbalul românesc l-a "oferit" până în prezent forului european, valiza cu 1,7 milioane de euro trimisă de Gigi Becali la Cluj, iar "băieţii răi" de la Nyon dau suficiente motive de îngijorare Stelei.
Economica.net - vin, 21 iun. 2013, 07:12
Dosarul Valiza, pe masa Comisiei de Disciplină a UEFA

La 7 mai 2008, înaintea ultimului meci din Liga I, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la Universitatea Cluj – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare – pentru ca aceştia să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu CFR 1907 Cluj, contracandidata echipei FC Steaua Bucureşti la câştigarea titlului de campioană.

Procurorii DNA au interceptat valiza cu bani într-un restaurant din Cluj, unde Teia Sponte, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie, şi alte persoane aşteptau deznodământul meciului „U” Cluj – CFR, în funcţie de care „marfa” urma sau nu a fi livrată. CFR s-a impus cu 1-0 şi a devenit campioană, astfel că valiza ar fi rămas fără destinatar şi fără intervenţia poliţiei.

DNA a declanşat urmărirea penală faţă de Becali, Teia Sponte şi alţii, iar dosarul, care a cuprins şi o altă tentativă de a-i premia în 2006 pe jucătorii Gloriei Bistriţa, de asemenea nefinalizată, a ajuns în instanţă la finalul anului 2008. Primul termen a avut loc în 21 ianuarie 2009, la Curtea de Apel Cluj, apoi procesul a fost mutat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în urma cererii avocaţilor inculpaţilor.

După cinci ani de la declanşarea scandalului, ÎCCJ a dat sentinţa definitivă, condamnându-l pe Gigi Becali, în data de 4 iunie, la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită şi pentru fals, iar pe Teia Sponte la doi ani cu suspendare.

Fiind vorba de un caz de corupţie în fotbal, în care s-a dat o sentinţă definitivă pe latura penală, UEFA, care şi-a reafirmat de curând intoleranţa în astfel de situaţii, a decis să sesizeze Comisia de Disciplină. În 10 iunie, UEFA a anunţat, pe site-ul său oficial, că a deschis o procedură disciplinară împotriva FC Steaua, iar cazul va fi analizat vineri.

Dacă şi instanţa de la Nyon va ajunge la concluzia că tentativa de premiere făcută de Becali în 2008 reprezintă un act de corupţie, Steaua riscă să fie exclusă din ediţia viitoare a principalei competiţii europene de cluburi, Liga Campionilor, unde ar trebui să participe în calitate de campioană a României.

Potrivit preşedintelui FRF, Mircea Sandu, UEFA s-a adresat clubului Steaua, cerându-i lămuriri în privinţa cazului „Valiza”. Sandu a spus că Steaua l-a angajat pe avocatul Gianpaolo Monteneri, specializat în legislaţie sportivă, pentru a se apăra la Comisia de Control şi Disciplină.

„Din câte ştiu şi eu de la Steaua, au angajat un avocat, pe Gianpaolo Monteneri, care să le facă dosarul de apărare. Au luat o decizie bună în acest sens, pentru că Monteneri are experienţă în acest sens, în faţa instanţelor internaţionale. Sper să aibă câştig de cauză. În opinia mea există o balanţă de 50-50 la sută. Cam aşa apreciez eu la ora actuală, fără să dau prea multă încredere. Nu am nicio influenţă acolo şi nu contează nici prietenia mea cu Platini. Nu are nicio legătură cu acest caz”, a declarat Sandu, pentru MEDIAFAX.

Comentând posibilul verdict al UEFA, alţi oameni de fotbal s-au arătat şi mai îngrijoraţi cu privire la o sancţiune drastică a Comisiei în cazul Stelei. Directorul administraţiei de licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, a declarat că, în opinia sa, Steaua poate fi exclusă din Liga Campionilor de UEFA, în urma condamnării definitive a finanţatorului clubului, Gigi Becali, în dosarul „Valiza”.

„Asta este practica în astfel de cazuri. UEFA are regulamente mai bine închegate care nu lasă loc la interpretări. Poate să fie amendă, poate să fie şi excludere, totul depinde numai şi numai de Comisia de Disciplină a UEFA”, a explicat Duru.

Cristian Bivolaru, delegat UEFA şi comisar FIFA, a afirmat că, ţinând cont de cazurile din ultimii ani, cine ajunge să fie judecat de Comisia de Control şi Disciplină a UEFA nu scapă fără o sancţiune din partea „băieţilor răi”.

Întrebat care sunt şansele clubului Steaua de a scăpa de o sancţiune din partea Comisia de Control şi Disciplină a UEFA în urma analizării cazului „Valiza”, fostul secretar general pe probleme internaţionale al Federaţiei Române de Fotbal a răspuns: „În general, ce trece pe la Comisia de Disciplină a UEFA nu scapă. Cei de la Disciplină sunt băieţii răi, ca strategie a lor vorbesc, dar lucrurile diferă de la caz la caz, normal”.

Cristian Bivolaru a explicat însă că sancţiunile date de Comisia de Disciplină a UEFA pot fi „îndulcite” de Comisia de Apel sau de TAS. „Eu nu m-am pronunţat până acum referitor la cazul Stelei pentru că nu mă consider un specialist în drept sportiv şi nu vreau să mă hazardez şi să comentez. Dar este posibil ca Steaua să fie sancţionată, asta e clar. Ce se întâmplă mai departe e greu de spus. Uneori aceste sancţiuni se mai îndulcesc la Apel sau la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne”, a menţionat delegatul UEFA, pentru MEDIAFAX.

Ionuţ Lupescu, în prezent UEFA chief technical officer, fost membru al Comisiei de Disciplină a UEFA, nu a dorit să-şi spună părerea în acest caz, reamintind doar că forul de la Nyon acordă toleranţă zero în cazurile de corupţie.

„Nu am niciun comentariu de făcut referitor la cazul Stelei. Strategia UEFA în ceea ce priveşte corupţia din fotbal se cunoaşte foarte bine, este toleranţă zero. În rest nu pot face cometarii”, a declarat Lupescu, pentru agenţia MEDIAFAX.

Un membru al Comisiei de Apel a UEFA a oferit motive suplimentare de teamă înaintea verdictului de la Nyon. Conform cotidianului turc Fotomac, Antonio Mortagua a declarat jurnalului portughez Publico că, după părerea sa, echipele ale căror cazuri vor fi analizate vineri de Comisia de Control şi Disciplină a forului continental nu vor juca în cupele europene în sezonul viitor: „Cunosc foarte bine comisia. Nu cred că echipele ale căror cazuri vor fi prezentate la 21 iunie au şanse să joace în sezonul viitor în cupele europene. Când dosarele vor veni la Comisia de Apel decizia se va lua în cel mai scurt timp. Părerea mea personală este că excluderea pentru un an din cupele europene va fi doar o primă sancţiune”.

Dincolo de problemele de imagine cauzate de asocierea cu actele de corupţie, o eventuală excludere din Liga Campionilor va avea şi un efect în plan financiar pentru clubul Steaua. Premiile acordate de federaţia europeană în Champions League sunt generoase, dar pentru ca o grupare să le primească, trebuie să ajungă în faza grupelor. În ultimii ani, echipele româneşti prezente în acestă fază a competiţiei au primit sume în jurul a 20 de milioane de euro fiecare.

Echipa antrenată de Larenţiu Reghecampf are însă de trecut trei tururi preliminare pentru a accede în grupe, dar traseul este unul mai uşor datorită faptului că va fi cap de serie, iar play-off-ul îl va disputa împotriva unei campioane dintr-o ţară aflată mai jos de locul 16 în clasamentul coeficienţilor.

În afara clubului Steaua, UEFA a deschis o procedură şi împotriva clubului turc Beşiktaş şi a doi oficiali în legătură cu „activităţi privind trucarea de meciuri” ce ar fi avut loc în timpul finalei din 2011 a Cupei Turciei. Ambele cazuri vor fi analizate, vineri, de Comisia de Control şi Disciplină a UEFA, iar un verdict va fi dat după 24 iunie.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...