Două antreprenoare românce produc agregate pentru asfalt din deșeurile pe care le colectează. Au investit 5 milioane de euro în Dâmbovița

02 07. 2023
deseu

Europe Waste Management, companie deținută, potrivit termene.ro de Luminița Teodorescu (66% dintre părți sociale) și Mihaela Neagu (33% dintre părți sociale) a demarat recent activitatea de colectare și reciclare deșeuri într-o unitate în Crevedia, Dâmbovița, în care s-au investit 5 milioane de euro din fonduri proprii, a declarat pentru Economica Mihaela Neagu.

Mihaela Neagu deține prin Best Achiziții SRL la care este acționar majoritar și fabrica de zahăr Bod. De asemenea, antreprenoarea controlează parțial și fabrica de zahăr Luduș pe care a cumpărat-o de la compania franceză Tereos, împreună cu Mihail-Daniel Matache.

Luminița Teodorescu mai deține, potrivit termene.ro, 50% din părțile sociale ale companiei Milucris Top SRL, cu CAEN „restaurante”.

Unitate este amplasată pe un teren de 50.000 de mp și are o capacitate de colectare de peste 30.000 de tone  de deșeuri pe lună. Deșeurile sunt ulterior transformate spre reutilizare,  capacitatea  de reciclare fiind  de până la 120 de tone de deșeuri pe oră,  în funcție de tipul deșeului procesat.

Compania colectează din toată țara, cu mijloace de transport adecvate proprii, 10 tipuri de deșeuri printre care din construcții, industriale, hârtie și carton, textile, electrice și electronice, sticlă, lemn sau alimentare etc.

„Am pornit acest business de la ideea că trebuie să aducem în piața românească o tehnologie modernă, care să ne permită să reciclăm cât mai multe tipuri de deșeuri și să contribuim la eliminarea gropilor de gunoi. Îngroparea deșeurilor ce provin din demolări și construcții reprezintă o problemă majoră în România, motiv pentru care am adus soluția reciclării acestor deșeuri. Principalele materiale care sunt recuperate din deşeurile rezultate din construcţii şi demolări sunt: asfaltul, betonul, lemnul, pereţii de gips-carton, şindrile asfaltice, metale etc. Prin reciclarea lor, ca produse finite putem obține : agregate pentru covoare asfaltice, structuri de umpleri, produse de absorbție, etc. De asemenea, avem capacitatea de a recicla deșeuri electrice si electronice, sticlă, lemn, materiale plastice si textile”, ne-a explicat antreprenoarea.

Potrivit acesteia, unitatea de la Crevedia are capacitatea de a elimina total depozitarea și incinerarea deșeurilor. Astfel, în urma reciclării se obțin produse finite și/sau reutilizate, nefiind necesar transportul către vreo groapă de gunoi.

„Conceptul de economie circulară prezintă o alternativă convingătoare care nu doar că ia în considerare durabilitatea mediului, dar deține și un potențial imens de creștere economică și dezvoltare socială. (…) Noi am dat startul activității și avem o serie de clienți în portofoliu. Sperăm ca în viitor să ne extindem și să putem funcționa la capacitate maximă”, mai spune antreprenoarea.

Angajează 30 de persoane

Europe Waste Management are în prezent 20 de angajați, dar urmează să angajeze alte 30 în perioada următoare.

„Creșterea numărului de personal se impune având în vedere că serviciile oferite nu sunt doar servicii de colectare a deșeurilor, ci și de consultanță de mediu și audit”.

Europe Waste Management a raportat pentru anul trecut, anul înființării, 300.000 de lei cifră de afaceri netă.