Două companii au lansat o legătură feroviară între România şi Suedia pentru transportul de marfă
Noua rută se va alătura altor două rute de transport de marfă pentru a forma ceea ce companiile spun că va fi „prima conexiune feroviară unificată” între România și Scandinavia, profitând de hub-ul companiei Samskip de la Duisburg, Germania, informează pubicaţia specializată Railway Gazette.
Transporturile de marfă din România vor ajunge la Stockholm între patru şi cinci zile lucrătoare pe calea ferată. Vor fi patru curse dus-întors pe săptămână între Curtici şi Duisburg, frecvenţă care va creşte la cinci curse până la sfârşitul acestui an.
Transportatorul Samskip va acționa ca punct unic de contact, oferind clienților un portal online pentru a gestiona rezervările, de a monitoriza transporturile şi de a primi notificări automate de plecare și de sosire.
„Până în prezent, expeditorii care doreau să transporte marfă între cele două regiuni aveau puţine opţiuni de transport. Se folosea transportul rutier, cu riscul congestionării traficului rutier, cu întârzieri şi timpii de livrare imprevizibili”, a declarat Frank Gielen, rail development manager în cadrul Samskip. „Conexiunea feroviară le va oferi transportatorilor o alternativă, mai sigură”, mai spune oficialul Samskip citat de Railway Gazette.
În plus, conexiunea de la Curtici la Duisburg va oferi posibilitatea transportului de marfă din Turcia până în Scandinavia, datorită combinaţiei dintre legăturile pe care Rail Cargo Group le are între Turcia şi România, cu cele ale reţelei Samskip din Duisburg.
Samskip este o companie de logistică care oferă transportul mărfurilor. Fondată iniţial în Islanda, în 1990, compania îşi are sediul central în Olanda. Compania are 1.400 de angajaţi la nivel global şi o cifră de afaceri de 625 de milioane de euro.
Rail Cargo Group face parte din OBB, societatea naţională de transport feroviar de călători din Austria. Cu o cifră de afaceri de peste 2,1 miliarde de euro şi peste 8.200 de angajaţi, Rail Cargo Group este unul dintre cei mai importanţi transportatori de marfă pe calea ferată din Europa. În România, compania deţine două firme, care au înregistrat afaceri cumulate de peste 16 milioane de euro în 2015, potivit datelor de la Ministerul Finanţelor.