Două companii cu rădăcini româneşti pregătesc investiţii de două miliarde de euro în imobiliarele din România şi regiune

22 08. 2017
constructii_54821000

Nepi Rockcastle, companie care a luat fiinţă după fuziunea celor două fonduri de investiţii din Africa de Sud, cel mai mare proprietar de malluri din România, are în derulare achiziţii de peste 950 de milioane de euro, arată raportul financiar la şase luni, remis Bursei de la Johannesburg. 

NEPI şi Rockcastle au urmărit în mod activ numeroase oportunităţi în prima jumătate din acest an, ceea ce a dus la menţinerea unui stoc de investiţii semnificativ. Pe lângă achiziţia complexului Serdika Center din capitala Bulgariei cu 207,4 milioane de euro, NEPI Rockcastle va face noi achiziţii ce vor duce la creşterea portofoliului cu peste 280.000 de metri pătraţi de noi spaţii închiriabile. 

Compania a finalizat procesul de due diligence, iar acordurile juridice progresează pentru achiziţii de peste 350 de milioane de euro, în timp ce pentru alte achiziţii în valoare de 600 de milioane de euro procesul de due diligence este în derulare, se arată în raportul remis Bursei, fără a fi specificate mai multe detalii referitoare la locaţia proprietăţilor. 

„NEPI Rockcastle va anunţa detaliile achiziţiilor atunci când este cazul. Pe lângă achizițiile deja aflate în curs de finalizare, NEPI Rockcastle evaluează alte oportunități semnificative în domeniul de retail în regiune”, se mai arată în anunţ. 

Procesul de fuziune dintre cele două companii s-a finalizat la 11 iulie, 2017. Lider pe piaţa din România pe segmentul centrelor comerciale, si cu o pondere de 50% din întreg portofoliul, NEPI Rockcastle are o prezenţă puternică şi în Croaţia, Republica Cehă şi Serbia. Valoarea totală a a portofoliului de proprietăţi comerciale a fost de 3,8 miliarde de euro la sfârşitul lunii iunie 2017. Iar compania şi-a făcut recent intrarea pe o nouă piaţă, în Bulgaria, după ce a cumpărat un complex comercial cu birouri pentru aproape 208 milioane de euro. 

NEPI a fost înfiinţată de Martin Slabbert şi Victor Semionov şi s-a axat pe construcţia de centre comerciale, întâi doar în România. Ulterior, compania, susţinută de investitori din Africa de Sud, a pătruns şi pe pieţele din regiune. 

Prime Kapital şi MAS REI ţintesc investiţii de un miliard de euro 

Prime Kapital, companie fondată de foştii executivi ai NEPI, Matin Slabbert şi Victor Semionov, s-a asociat cu un alt fond din Africa de Sud, MAS REI. Planul companiei este de a dezvolta spaţii comerciale în oraşele mai mici din România, dar şi malluri. 

Parteneriatul dinte Prime Kapital şi MAS REI a luat fiinţă în primăvara anului trecut. Mai multe terenuri pentru dezvoltări au fost achiziţionate de atunci. Cel mai important proiect este cel din Slovenia. Prime Kapital a semnat la începutul acestui an un acord pentru achiziţia proiectului Emonika, din centrul capitalei Liubliana, presa locală relata ca investiţia în proiect se ridică la circa 300 de milioane de euro. 

MAS REI a anunţat la începutul acestei luni că oportunităţile de dezvoltare din cadrul parteneriatului cu Prime Kapital au depăşit aşteptările şi că acum se au în vedere investiţii de un miliard de euro în noi proiecte în regiune.

„Pentru a finanţa aceste proiecte, MAS a decis majorarea angajamentului în cadrul parteneriatului de la 200 de milioane de euro, la un maximum de 350 de milioane de euro, în aceleaşi condiţii ca şi în angajamentul anterior. Participaţia MAS în parteneriat rămâne la 40%” se arată în anunţul companiei. 

Iniţial, Prime Kapital s-a angajat să investească 30 de milioane de euro pentru o participaţie de 60% din parteneriatul cu sud-africanii, în timp ce MAS REI s-a angajat să investească 20 de milioane de euro pentru restul participaţiei. Totodată, MAS REI mai poate investi adiţional, 200 de milioane de euro.

Profituri din apartamente 

Cu această creştere la 350 de milioane de euro, şi parteneriatul şi-a extins zona de activitate. Sud-africanii vor să intre şi pe piaţa rezidenţială. 

Motivarea lor? Stocul redus de locuinţe moderne din capitelele ţărilor din Europa Centrală şi de Est, dar şi puterea crescută de cumpărare a locuitorilor. MAS REI consideră că profiturile obţinute din vânzarea locuinţelor vor fi folosite pentru a susţine şi stimula creştere pe viitor. 

Prime Kapital deţine un teren cumpărat de la familia Becali şi care se află lângă reprezentanţa Porsche, în apropierea centrului comercial Promenada din Bucuresti. 

„Este un proiect mare, pe un teren de opt hectare şi va include un nou concept de locuinţe pentru România, cu mai mult de 400 de unităţi. Vrem să schimbăm standardele dezvoltărilor rezidenţiale în România, cu o orientare spre standarde de trai mai ridicate”, a declarat la începutul acestui an pentru ECONOMICA.NET, Martin Slabbert, CEO Prime Kapital.

Valoarea de piaţă a proeictului depăşeşte 100 de milioane de euro. 

Invazia sud-africanilor

Anul acesta, omul de afaceri Iulian Dascălu a vândut 50% din mallurile Iulius şi a încheiat un parteneriat cu cei de la Atterbury pentru dezvoltarea proeictului mixt Openville din Timişoara. Valoarea tranzacţiei este estimată la 200 de milioane de euro, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox. 

Directorul diviziei de cerceare şi consultanţă din cadrul JLL, Andrei Văcaru, declara recent că mai sunt fonduri din Africa de Sud care au România în vizor.

„Riscul perceput de sud-africani în legătură cu felul în care e percepută Romania versus cum e percepută Romania de către vestici, este foarte diferit”, spunea Andrei Văcaru. Riscurile ţării noastre sunt percepute ca fiind acceptabile, iar cel care a deschis uşa investiţiilor este NEPI, care în criză a dezvolat şi a ajuns să fie cel mai mare investitori de pe piaţa locală.