Două companii îşi întrerup activitatea la fiecare firmă nou înmatriculată

Două companii îşi întrerup activitatea la fiecare firmă nou înmatriculată, România fiind pe primul loc în Europa Centrală şi de Est la numărul de insolvenţe la mia de firme active, arată datele Coface România prezentate, miercuri, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 03 feb. 2016, 10:59
Două companii îşi întrerup activitatea la fiecare firmă nou înmatriculată

‘Din analiza Coface, realizată pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolvenţă (BPI), rezultă că în 2015 s-au deschis 9.886 de proceduri noi de insolvenţă, în scădere cu aproximativ 51% faţă de anul anterior, când s-au deschis 20.170 insolvenţe şi cu 43% comparativ cu media ultimilor 10 ani. Cu toate acestea, România înregistrează în continuare o incidenţă a insolvenţelor la 1.000 de firme active de peste 4 ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional (Europa Centrala şi de Sud-Est), media locală fiind de 45 de insolvenţe la 1.000 de firme active, prima poziţie din acest punct de vedere’, se arată în datele prezentate.

Potrivit Coface, numărul companiilor mari care îşi întrerup activitatea rămâne foarte ridicat, respectiv 577 de firme cu cifră de afaceri peste 1 milion euro, care au intrat în insolvenţă în 2015.

‘De asemenea, cu toate că a crescut cu 13% numărul de companii nou înmatriculate în primele 11 luni din 2015, România înregistrează în continuare peste două companii care îşi întrerup activitatea la fiecare companie nou înregistrată. Din punctul de vedere al distribuţiei sectoriale, fabricarea produselor textile, salubritatea, construcţiile, industria alimentară şi a băuturilor, HORECA şi fabricarea substanţelor chimice sunt în top 5 sectoare cu cel mai ridicat număr al insolvenţelor nou deschise în 2015, raportat la 1.000 de firme active’, informează Coface.

Din totalul celor 9.886 de companii insolvente în 2015, un număr de 5.372 au depus declaraţiile financiare pentru activitatea desfăşurată în 2014.

‘Pentru aceste companii au fost calculaţi indicatorii financiari preliminari la nivelul întregului eşantion pentru perioada 2008 – 2014. S-a observat că una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrării în insolvenţă a fost dezechilibrarea graduală a structurii bilanţului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de îndatorare crescând de la 76% în 2008 la 123% în 2014), orientate cu precădere către investiţii pe termen lung. Acestea din urmă nu au generat venituri suplimentare sau o creştere a productivităţii prin îmbunătăţirea marginii operaţionale. Din contră, veniturile medii au scăzut cu aproape 5,3% în 2014, dinamică ce nu a fost cuplată cu o ajustare corespunzătoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescând la 7,9%’, se arată în datele prezentate.

În acest context, gradul de acoperire a datoriilor prin venituri de exploatare a scăzut de la 108% (nivelul din 2008) la 69% (nivel înregistrat în 2014). În ciuda acestui fapt, durata medie de plată a furnizorilor aproape că s-a triplat în 2015, aceasta crescând de la 74 de zile în 2008 la 235 de zile în 2014, precizează analiza Coface.

Te-ar mai putea interesa și
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Asociația Prosumatorilor cere introducerea proiectului de Lege a prosumatorului pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor
Prosumatorii solicită introducerea pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor a Legii prosumatorului, care ar avea un impact pozitiv pentru ei, însă ar afecta furnizorii de energie electrică din......
Producţia industrială a scăzut cu 2,2% în primele nouă luni ale anului
Producţia industrială a scăzut cu 2,2% în primele nouă luni ale anului
Producţia industrială a României a înregistrat o scădere de 2,2%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui ...
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Aquila a afişat un profit net în scădere cu 19% după primele nouă luni
Compania de distribuţie şi logistică pentru piaţa bunurilor de larg consum Aquila a încheiat primele 9 luni din 2024 ...
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
Cele două condiţii care ar putea să țină taxele pe loc în 2025
"Singura şansă ca România să evite un acord cu FMI şi să nu crească taxele este să atragă toţi banii restanţi ...