Două dintre principalele coridoare de transport intermodal european vor traversa România

Economica.net
20 06. 2014
transport_44735400_42335600_28746700

‘În prezent, la nivelul UE, transportul se află într-un proces amplu de transformare ca urmare a deciziei Comisiei Europene şi a Parlamentului European de a reorganiza transportul. Astfel, va urma, în perspectiva proiectelor pentru 2014-2020, ca două dintre cele două coridoare principale de transport să traverseze România şi asta presupune continuarea proiectelor de modernizare a coridoarelor 4 şi 9 pan europene cu prioritizarea proiectelor de reabilitare a reţelei feroviare’, a declarat vineri, în cadrul Forului Internaţional de Afaceri, ce s-a desfăşurat la Ateneul Nicolae Bălănescu din Giurgiu, secretarul naţional TRACECA, Magda Grigore.

Ea spune că aceste proiecte reprezintă o prioritate pentru Guvernul României şi astfel va avea loc transformarea în mod progresiv a sistemului feroviar principal în vederea reorganizării serviciilor intermodale de transport atât de călători cât şi de mărfuri, ceea ce presupune concentrarea acţiunilor de reabilitare a infrastructurilor feroviare convenţionale situate pe coridoarele cu cereri şi cu potenţial mare.

‘România va fi traversată de două coridoare de transport intermodale şi aici aş preciza că unul este cel care aduce Europa mai aproape de Asia Centrală şi desigur de China şi coridorul care uneşte Marea Baltică de Marea Neagră, iar primul dintre acestea este susţinut în Programul Traceca. Scopul proiectului este de a crea un traseu de trenuri multimodale, iar România şi Bulgaria vor avea un rol important în aceste proiecte pentru că vor fi traversate de aceste trasee’, a completat Magda Grigore.

Ea spune că în urma acestor proiecte se va introduce un tarif unic de transport de marfă în Europa, iar China va fi adusă ‘mai aproape’ de Europa în sensul că timpul călătoriei între China şi Europa va ajunge la aproximativ 12 zile faţă de de la 45 de zile, maximum, cât este acum.

La forumul internaţional de afaceri, desfăşurat vineri la Giurgiu sub coordonarea Camerei Bilaterale de Comerţ România Bulgaria, au mai participat reprezentanţi ai municipalităţii din Ruse, Bulgaria, Giurgiu şi specialişti în tehnologi de mediu pentru ţările dunărene din Italia.