Două mari combinate chimice din România, oprite de mai mulți ani, au fost scoase din nou la licitație

Combinatele de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele și Ga Pro Co, din Săvinești, au fost scoase din noua la vânzare de lichidator, prin negociere directă.
Mihai Nicuţ - mar, 22 oct. 2024, 12:50
Două mari combinate chimice din România, oprite de mai mulți ani, au fost scoase din nou la licitație

Anunțul de licitație a fost publicat de Sierra Quadrant, care este lichidator al firmelor care dețin cele două combinate.

Pentru primul combinat, Sierra Quadrant anunță “anunță vânzarea prin negociere directă cu supraofertare a „Activului industrial GA-PRO-CO CHEMICALS S.R.L.”, combinat de producție îngrășăminte chimice amplasat în Comuna Savinesti jud Neamt”. Termenul limita de finalizare a negocierii directe este de 21 noiembrie 2024. Prețul de începere a negocierii directe este cel rezultat din evaluarea realizată în procedură, respectiv 17.829.000 EURO fără TVA.

Pentru al doliea combinat, lichidatorul anunță “vânzarea prin negociere directă a „Activului industrial Donau Chem S.R.L.”, combinat de producție îngrășăminte chimice amplasat în Turnu Măgurele”. Termenul limita de finalizare a negocierii directe este de 20 noiembrie 2024.  Prețul de începere a negocierii directe este cel rezultat din evaluarea realizată în procedură, respectiv 89.448.120 lei fără TVA.

Combinatele chimice au făcut parte odinioară din grupul Interagră, al cunoscutului om de afaceri Ioan Niculae. Potrivit Economedia, din cele șase combinate ce făceau parte din grupul Interagro, trei au fost cumpărate la preț de lichidare de către Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău. Pentru activele Amurco Bacău, Guțu a plătit anul trecut 3 milioane de euro, iar pentru Nitropos din Făgăraș, 8,2 milioane de euro. Guțu a preluat în primăvara anului 2021 combinatul Chemgas din Slobozia cu 25 de milioane euro.

Toate combinatele chimice, șase la număr, din grupul Interagro erau de mai mulți ani în faliment, ca și tot grupul InterAgro, de altfel. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consumator individual din România.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joia trectă, la România TV, că Guvernul discută cu 3 sau 4 companii mari pentru a redeschide și de a deschide alte combinate de îngrășăminte.

„Importăm 60% din necesarul de îngrășăminte. Avem discuții cu 3 sau 4 companii mari pentru a redeschide și de a deschide alte combinate de îngrășăminte. În 2027 începe extracția de gaze din Marea Neagră. Trebuie să punem minim un combinat pe picioare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acum o lun[, Ciolacu a avut o întrevedere cu șeful OMV, Alfred Ștern, expirimându-și dorința ca OMV Petrom să investească în industria chimică.

“Cu şeful OMV am avut o  discuție, fiindcă domnia sa știa de noile măsuri cu reindustrializarea României. Avem o mare problemă – importăm de aproximativ 13 miliarde produse chimice. În primul rând, îngrășămintele atât de necesare agriculturii. Am avut o discuție pentru a lărgi sfera de business  pe care o desfășoară în România. Nu aş vrea să intru în detalii foarte multe, pentru că a fost o primă discuție aplicată pe această zonă”, a spus atunci Ciolacu.

Întrebat dacă există o speranță să se reînvie industria chimică în România, Marcel Ciolacu a spus: “Da. în acest moment, da. Este o discuţie foarte aplicată. 80% din prețul de la îngrășăminte reprezintă prețul gazului . Noi importăm aproape 65% din necesar. Combinatele au fost vândute și interesul a fost să fie închise. Încă funcționau foarte bine cele din Ucraina. Dar, între timp, cele din Ucraina nu mai funcționează și s-a creat o presiune a pieţei”, a spus atunci Ciolacu.

 

Te-ar mai putea interesa și
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
OMS a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat vineri că a pierdut contactul cu personalul ultimului spital care mai funcţiona în nordul Fâşiei Gaza,......
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
Nouă fabrică de tractoare în România. O deschide un român
RURIS Craiova, companie antreprenorială roomânească, anunță că va deschide o nouă fabrici de tractoare pe platforma ...
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Ministru polonez: Avem economia cu cel mai puternic ritm de creștere din rândul statelor mari din UE
Polonia se bucură de un interes crescut din partea investitorilor globali în instrumente cu venit fix iar problemele economice, ...
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul Finanțelor
Reforma cu privire la salariul minim prevede ajustări cu inflaţia, dar şi în funcţie de productivitate – Ministerul ...
Salariul minim va fi ajustat la inflaţie, iar dacă va scădea sub 45% în raport cu salariul mediu va interveni o ajustare ...