Două mari combinate chimice din România, oprite de mai mulți ani, au fost scoase din nou la licitație

Combinatele de îngrășăminte chimice Donau Chem din Turnu Măgurele și Ga Pro Co, din Săvinești, au fost scoase din noua la vânzare de lichidator, prin negociere directă.
Mihai Nicuţ - mar, 22 oct. 2024, 12:50
Două mari combinate chimice din România, oprite de mai mulți ani, au fost scoase din nou la licitație

Anunțul de licitație a fost publicat de Sierra Quadrant, care este lichidator al firmelor care dețin cele două combinate.

Pentru primul combinat, Sierra Quadrant anunță “anunță vânzarea prin negociere directă cu supraofertare a „Activului industrial GA-PRO-CO CHEMICALS S.R.L.”, combinat de producție îngrășăminte chimice amplasat în Comuna Savinesti jud Neamt”. Termenul limita de finalizare a negocierii directe este de 21 noiembrie 2024. Prețul de începere a negocierii directe este cel rezultat din evaluarea realizată în procedură, respectiv 17.829.000 EURO fără TVA.

Pentru al doliea combinat, lichidatorul anunță “vânzarea prin negociere directă a „Activului industrial Donau Chem S.R.L.”, combinat de producție îngrășăminte chimice amplasat în Turnu Măgurele”. Termenul limita de finalizare a negocierii directe este de 20 noiembrie 2024.  Prețul de începere a negocierii directe este cel rezultat din evaluarea realizată în procedură, respectiv 89.448.120 lei fără TVA.

Combinatele chimice au făcut parte odinioară din grupul Interagră, al cunoscutului om de afaceri Ioan Niculae. Potrivit Economedia, din cele șase combinate ce făceau parte din grupul Interagro, trei au fost cumpărate la preț de lichidare de către Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău. Pentru activele Amurco Bacău, Guțu a plătit anul trecut 3 milioane de euro, iar pentru Nitropos din Făgăraș, 8,2 milioane de euro. Guțu a preluat în primăvara anului 2021 combinatul Chemgas din Slobozia cu 25 de milioane euro.

Toate combinatele chimice, șase la număr, din grupul Interagro erau de mai mulți ani în faliment, ca și tot grupul InterAgro, de altfel. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consumator individual din România.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joia trectă, la România TV, că Guvernul discută cu 3 sau 4 companii mari pentru a redeschide și de a deschide alte combinate de îngrășăminte.

„Importăm 60% din necesarul de îngrășăminte. Avem discuții cu 3 sau 4 companii mari pentru a redeschide și de a deschide alte combinate de îngrășăminte. În 2027 începe extracția de gaze din Marea Neagră. Trebuie să punem minim un combinat pe picioare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acum o lun[, Ciolacu a avut o întrevedere cu șeful OMV, Alfred Ștern, expirimându-și dorința ca OMV Petrom să investească în industria chimică.

“Cu şeful OMV am avut o  discuție, fiindcă domnia sa știa de noile măsuri cu reindustrializarea României. Avem o mare problemă – importăm de aproximativ 13 miliarde produse chimice. În primul rând, îngrășămintele atât de necesare agriculturii. Am avut o discuție pentru a lărgi sfera de business  pe care o desfășoară în România. Nu aş vrea să intru în detalii foarte multe, pentru că a fost o primă discuție aplicată pe această zonă”, a spus atunci Ciolacu.

Întrebat dacă există o speranță să se reînvie industria chimică în România, Marcel Ciolacu a spus: “Da. în acest moment, da. Este o discuţie foarte aplicată. 80% din prețul de la îngrășăminte reprezintă prețul gazului . Noi importăm aproape 65% din necesar. Combinatele au fost vândute și interesul a fost să fie închise. Încă funcționau foarte bine cele din Ucraina. Dar, între timp, cele din Ucraina nu mai funcționează și s-a creat o presiune a pieţei”, a spus atunci Ciolacu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Trump a revocat o directivă a lui Biden, care cerea ca SUA să se asigure că armele vândute nu sunt utilizate cu încălcarea drepturilor omului
Trump a revocat o directivă a lui Biden, care cerea ca SUA să se asigure că armele vândute nu sunt utilizate cu încălcarea ...
Donald Trump a revocat o directivă a predecesorului său democrat care cerea SUA să se asigure că armele vândute în străinătate nu sunt utilizate cu încălcarea dreptului umanitar......
Neptun Deep – Încep lucrările de forare la proiectul de gaze offshore din Marea Neagră (reportaj Reuters)
Neptun Deep – Încep lucrările de forare la proiectul de gaze offshore din Marea Neagră (reportaj Reuters)
Într-o dimineaţă rece la Marea Neagră, soarele străluceşte în camera de navigare a platformei de foraj offshore Transocean ...
Producătorul de carne de porc Abatorul Periș a sărit de 700 de milioane de lei cifră de afaceri și a devenit profitabil. Va investi 20 de milioane de lei anul acesta
Producătorul de carne de porc Abatorul Periș a sărit de 700 de milioane de lei cifră de afaceri și a devenit profitabil. ...
Grupul Periș, cel mai mare procesator al porcilor și cărnii de porc din sud-estul țării, a depășit anul trecut pragul ...
Coaliția de guvernare a decis revocarea din funcție a lui Toni Greblă, președintele AEP
Coaliția de guvernare a decis revocarea din funcție a lui Toni Greblă, președintele AEP
Coaliţia PSD-PNL-UDMR a decis, marţi, să susţină revocarea din funcţie a lui Toni Greblă, preşedintele Autorității ...