Două persoane au fost puse sub acuzare în cazul exploziei de la Sighet

Economica.net
05 03. 2012

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică au dispus începerea urmăririi penale faţă de două persoane fizice, a informat, luni, Biroul de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţei şi Justiţie (PICCJ)

„În sarcina fiecăreia dintre cele două persoane fizice s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă (victimă C. A. S.), vătămare corporală din culpă (faţă de 14 persoane vătămate), distrugere din culpă cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”, arată sursa citată.

Concret, în raport cu probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale s-a reţinut faptul că, una dintre persoanele fizice puse sub învinuire, în calitate de diriginte de şantier în perioada 2005-2010, având atribuţii de verificare a calităţii execuţiei construcţiilor, privind edificarea reţelei de distribuţie a gazului metan în oraşul Sighetu Marmaţiei, a vizat documentele tehnice (procese-verbale de recepţie a lucrărilor efectuate pe mai multe străzi din unicipiul Sighetu Marmaţiei şi diagramele de presiune).

De asemenea, probele administrate în cauză, au relevat că cel de-al doilea învinuit, persoană fizică, în calitate de responsabil cu lucrările de construcţie din partea firmei S.C. B.G S.A., în perioada 2005-2006 a vizat documentele tehnice, deşi poziţionarea conductelor s-a făcut la o altă adâncime decât cea prevăzută în proiect şi fără ca aceste conducte să fie fixate pe un pat de nisip. În acelaşi timp, probatoriul a relevat că, amplasarea în fapt a conductei s-a făcut în alt loc decât cel prevăzut în proiect.

Aceste fapte (cele cu privire la nerespectarea proiectului de execuţie) au creat condiţiile favorizante pentru fisurarea conductei de gaz la intersecţia a două străzi (constatată de organele de cercetare penală în data de 19 februarie 2012), situaţie în care au existat infiltrări de gaz în subsolul imobilului avariat, infiltrări urmate de producerea celor două explozii în data de 19 februarie 2012.

Cercetarea exterioară a locului evenimentului s-a efectuat în data de 19 februarie 2012, între orele 10.00-23.00, a fost continuată în data de 20 şi 22 februarie 2012.

În urma efectuării cercetării la faţa locului s-a constatat faptul că proiectul de execuţie al reţelei de distribuţie a gazului nu a fost respectat. Cu ocazia decopertării s-a descoperit o fisură în conducta de gaze. Această conductă era poziţionată la o adâncime de doar la 66 de centimetri, deşi adâncimea prevăzută în proiect era de 90 de centimetri. Proiectul prevedea realizarea unui pat de nisip protector cu grosimea de zece centimetri, care ar fi trebuit să fie sub această conductă, dar s-a constatat că acesta lipsea cu desăvârşire.

Din primele depoziţii ale persoanelor audiate a reieşit faptul că angajaţii S.C. B .G S.A. au fost chemaţi de mai multe ori, anterior producerii accidentului, dar de fiecare dată angajaţii firmei distribuitoare a gazului au susţinut că nu au semnalat prezenţa gazului metan.

Mai mult decât atât, au recomandat persoanei fizice care a făcut sesizarea să renunţe la aparatul pe care îl avea montat pentru detectarea gazului metan, precizează PICCJ.

În noaptea de 18 spre 19 februarie, la ora 0.56, într-o discotecă din Sighet aflată la subsolul unei clădiri a avut loc o explozie în care au fost rănite şapte fete. După 14 ore, în momentul în care se făceau cercetări privind explozia, o a doua deflagraţie s-a produs, fiind răniţi poliţişti, pompieri şi un notar care avea biroul deasupra discotecii.

În cele două explozii au fost rănite 21 de persoane, din care 17 au fost spitalizate, 15 fiind aduse cu un avion militar la Bucureşti.

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a anunţat, în 23 februarie, că s-a început urmărirea penală împotriva firmei care administrează reţeaua de gaze din Sighetu Marmaţiei, pentru vătămare corporală şi distrugere calificată, dispunându-se totodată identificarea tuturor bunurilor persoanei juridice, pentru instituirea măsurilor asiguratorii.

În 2 martie, angajatul firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei care avea arsuri pe 90 la sută din corp a murit, la Spitalul de Arşi din Capitală, unde a fost adus în 19 februarie, după ce-a de a doua explozie.

La Spitalul de Arşi din Capitală sunt cele patru tinere rănite în urma primei explozii şi alţi cinci pacienţi aduşi după cea de-a doua explozie, respectiv doi pompieri, doi angajaţi ai societăţii de gaze şi notarul care avea biroul deasupra localului unde a avut loc explozia din noaptea de 18 spre 19 februarie.

La Spitalul de Urgenţă Floreasca mai sunt internaţi doi poliţişti şi patronul firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei răniţi în cea de-a doua explozie. Unul dintre poliţişti, care are arsuri pe mai mult de 70 la sută din suprafaţa corpului, este în continuare în secţia de Terapie Intensivă. Celălalt poliţist şi patronul firmei de gaze din Sighetu Marmaţiei sunt internaţi în saloane.