Două proiecte în care este implicată România, pe lista Alianței Europene a SMR

14 10. 2024
smr AI generated

“Lista include: proiectul EU-SMR-LFR (Ansaldo Nucleare, SCK-CEN, ENEA, RATEN); proiectul CityHeat (Calogena, Steady Energy), proiectul Quantum (Last Energy), proiectul european LFR AS (newcleo), Nuward (EDF), proiectul european BWRX-300 SMR (OSGE), Rolls-Royce SMR (Rolls-Royce SMR Ltd), NuScale VOYGR™ SMR (RoPower Nuclear S.A) și proiectul Thorizon One (Thorizon). Fiecare dintre aceste proiecte va avea posibilitatea de a constitui un PWG care să implice toți partenerii interesați în colaborare”, potrivit Enerdata.

După cum se cede pe listă sunt două companii românești care dezvoltă proiecte în domeniul reactoarelor mici modulare. Una este, desigur, RoPower Nuclear, joint-venture-ul între Nucșeareșectrica și Nova Power and Gas pentru dezvoltarea centralei cu SMR cu tehnologie NuScale la Doicești, proiect despre care se vorbeșre deja de câțiva ani. A doua este RATEN – Regia Națională Tehnologii Activități Nucleare, care este implicată, alături de alte companii europene în mai puțin mediatizatul – la noi – proiect european al reactoarelor mici şi modulare bazate pe tehnologia avansată a metalelor lichide grele (SMR-LFR)

Tehnologia LFR este una din tehnologiile pe care Uniunea Europeană le susţine pentru dezvoltarea sistemelor nucleare de Generaţie IV. Acestea sunt bazate pe reactori rapizi răciti cu plumb (LFR), cu sodiu (Sodium Fast Reactor) şi cu gaz (Gas Fast Reactor).

Demonstrarea etapizată a tehnologiei LFR va necesita construcția și operarea unor instalații experimentale de suport si reactoare de demonstrare. În acest sens, se derulează la Pitești, la Insitutul de Cercetări Nucleare, proiectul reactorului demonstrativ ALFRED (Advanced LFR European Demonstrator).

Imagine generată de AI