Două rachete rusești au căzut în localitatea poloneză de graniță Przewodów. Două persoane au fost ucise

15 11. 2022
rachete rusia iskander 5967675849

Două rachete rusești au căzut în Polonia, iar doi oameni au fost uciși. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune urgentă a organismului care se ocupă de problemele de securitate naţională şi apărare, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului pe contul de Twitter, relatează Reuters, citat de RomaniaTv.net.

Un înalt oficial din domeniul informaţiilor din SUA a declarat pentru Associated Press că rachetele erau ruseşti, relatează Agerpres.

Departamentul american al apărării a comunicat că deocamdată nu poate confirma ştirile despre incident. „Adunăm în continuare informaţii”, a declarat generalul de brigadă Patrick Ryder, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Comitetul de Securitate Naţională, din care fac parte titularii portofoliilor de la Apărare, Interne, Justiţie şi Afaceri Externe, precum şi coordonatorul serviciilor de informaţii, este un organism care pregăteşte şi coordonează deciziile privind securitatea şi apărarea naţională.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, nu a menţionat pe Twitter despre ce urma să discute Comitetul şi nu a fost disponibil imediat pentru comentarii, precizează Reuters.

Decizia vine însă după ce Rusia a bombardat marţi oraşe şi facilităţi energetice din Ucraina, atacuri soldate cu cel puţin un mort şi mai ales cu pene de curent pe scară largă. Kievul a anunţat că acesta a fost cel mai puternic val de atacuri cu rachete din cele aproape nouă luni de război.

Situaţia din Ucraina a devenit „critică” marţi, după ce un val de atacuri aeriene ruseşti, de o intensitate fără precedent, a ţintit infrastructura energetică în regiuni de pe întreg cuprinsul ţării. Potrivit forţelor aeriene ucrainene, Rusia a lansat peste 100 de rachete, majoritatea fiind rachete de croazieră.

Chiar dacă cele mai multe au fost interceptate, două dintre ele au lovit blocuri de locuinţe din Kiev şi există cel puţin un mort. Milioane de ucraineni au rămas în beznă şi există riscul să nu mai funcţioneze nici sirenele care anunţă raidurile aeriene. Avariile majore care au fost provocate infrastructurii energetice din Ucraina are consecinţe şi în Republica Moldova, unde mai multe localităţi au rămas în beznă.