Niciun reactor din nord-estul Statelor Unite nu a fost totuşi nevoit să înceteze operaţiunile, anterior, din cauza vreunei furtuni, a precizat luni seara într-un comunicat NRC, Agenţia americană pentru Siguranţă Nucleară, care anunţă că „supraveghează îndeaproape toate instalaţiile nucleare cu risc (…) având în vedere extinderea şi intensitatea acestei furtuni istorice”.
„Toate centralele sunt în continuare sigure şi se află sub control, material de urgenţă a fost pus la dispoziţie, iar inspectori NRC au fost mobilizaţi (…) la toate instalaţiile susceptibile să fie afectate de efectele furtunii”, subliniază Agenţia.
Către ora 22.00 GMT (0.00, ora României), reactoarele Salem Unit 1 şi Hope Creek, care acoperă jumătate din nevoile de electricitate ale statului New Jersey, „continuă să funcţioneze în regim deplin”, a confirmat pentru AFP Joseph Delmar, un purtător de cuvânt al companiei Public Service Electric and Gas, PSEG.
Firma de electricitate intenţionează totuşi să închidă aceste instalaţii, situate pe malul fluviului Delaware, care desparte statele New Jersey şi Pennsylvania, în cazul creşterii nivelului apelor sau unei înrăutăţiri a condiţiilor meteorologice.
„Potrivit regulilor noastre de operare, vom opri aceste reactoare dacă este îndeplinită una dintre condiţiile următoare: (rafale de) vânt care să depăşească viteza de 119 kilometri pe oră pe o perioadă mai mare de 15 minute sau dacă nivelul fluviului depăşeşte 30,3 metri – instalaţia situându-se la 31,1 metri de nivelul mării”, a precizat el.
Salem Unit 1 şi Hope Creek produc 49% din electricitatea consumată în statul New Jersey şi reprezintă „a doua cea mai mare centrală nucleară comercială din Statele Unite”, a precizat Delmar.
Nivelul cel mai înalt atins vreodată de ape în dreptul centralei este de 29,7 metri.
Către ora 19.30 GMT (21.30, ora României), viteza rafalelor de vânt în zonă era de 72 de kilometri pe oră, iar fluviul urcase până la 28,3 metri în timpul maximului mareei. Delmar nu era în măsură să ofere AFP date mai recente, câteva ore mai târziu.
„Doar personalul indispensabil (funţionării centralei) a fost chemat să vină să muncească luni. Două echipe alcătuite din personal calificat sunt prevăzute în caz de urgenţă”, a mai precizat el.
Centrul uraganului se afla la ora locală 17.00 (23.00, ora României) la aproximativ 65 de kilometri de Atlantic City şi la aproximativ 45 de kilometri est-sud-est de staţiunea balneară Cape May, în statul New Jersey, potrivit Centrului american pentru supravegherea uraganelor NHC.
Rafale violente de vânt – atingând local până la 150 de kilometri pe oră – sunt prezente pe o rază de aproximativ 800 de kilometri de la ochiul uraganului.
Nicio centrală nucleară din nord-estul Statelor Unite nu a fost obligată să îşi înceteze activitatea din cauza uraganului Sandy dar un reactor era totuşi în stare de alertă din cauza creşterii nivelului apelor, a anunţat Agenţia americană pentru siguranţă nucleară (NRC), relatează AFP.
„Luni, la ora 21.00 (marţi, 03.00 ora României) niciun reactor nu a trebuit închis din cauza furtunii (…). Toate centralele rămân în siguranţă şi sub control, materialul de urgenţă a fost pus la dispoziţie şi inspectorii NRC au fost trimişi” la faţa locului, scrie agenţia într-un comunicat.
În New Jersey, unul dintre statele cele mai afectate de uragan, o alertă a fost declanşată la începutul serii la reactorul Oyster Creek din cauza „unui nivel de apă excesiv”, a declarat el.
Reactorul respectiv nu era în funcţiune în momentul alertei, din cauza unei întreruperi programate, fără legătură cu uraganul Sandy.
Alerta, „de gradul doi pe o scară de patru”, a fost precedată de un „eveniment neobişnuit” când apa a atins primul nivel de supraveghere.
„Nivelul apei a urcat în structura hidraulică din cauza mareei crescute, a direcţiei vântului şi sosirii furtunii. Nivelul apei ar urma să scadă în următoarele ore”, a explicat el într-un comunicat.