Sondele Grail, de mărimea unei maşini de spălat rufe, vor cartografia interiorul Lunii, scanând câmpul său gravitaţional.
Este o misiune pe care NASA a descris-o drept o „călătorie în centrul lunii”, ce va cartografia interiorul lunii de 100-1000 de ori mai exact decât alte misiuni lunare.
Cele două navete gemene au fost lansate din Florida, în luna septembrie 2011, iar călătoria lor a fost mult mai lungă decât cea a astronauţilor Apollo, care au ajuns pe Lună în doar trei zile.
„Ambele navete funcţionează perfect, însă tot timpul trebuie să ne aşteptăm la orice în această industrie”, a declarat şeful misiunii Maria Zuber, de la MIT (Massachusetts Institute of Technology).
În Ajunul Anului Nou, una din cele două sonde spaţiale Grail (Gravity Recovery and Interior Laboratory) va încetini, pentru a fi capturată pe orbita Lunii. Această mişcare va fi repetată şi de a doua sondă, următoarea zi.
După ce vor intra pe orbită, navetele îşi vor petrece următoarele două luni înconjurând satelitul natural al Pământului, până când vor ajunge la circa 56km deasupra suprafeţei lunare şi ele se vor afla la o distanţă dde 200km, una faţă de cealaltă. Colectarea informaţiilor va începe abia în martie.
Misiunile anterioare care au încercat să măsoare gravitaţia lunii nu au avut succes pe deplin. Misiunea Grail este prima dedicată acestui scop.
Zuber a declarat că măsurătorile gravitaţiei Lunii îi vor ajuta pe cercetători să înţeleagă mai bine cum a evoluat luna în ultimii 4 miliarde de ani şi speră să identifica materialele din care este compus nucleul lunii: dacă este din fier solid sau din oxid de titan.