Două ţări vor mai mulţi turişti români. Armele: schi în deşert şi cel mai ieftin Big Mac din lume

Petreci toată ziua la schi, iar noaptea dormi în deşert. În Maroc. Sau te bucuri de plajele cu nisip alb într-unul dintre puţinele locuri din lume cu cea mai ieftină mâncare de la McDonald's. Malaezia.
Andrada Ghira - joi, 13 mart. 2014, 22:21
Două ţări vor mai mulţi turişti români. Armele: schi în deşert şi cel mai ieftin Big Mac din lume

20.000 de români şi-au petrecut vacanţa în Maroc şi Malezia în 2013. Oficialii din cele două ţări văd potenţial pe piaţa românească. Drept urmare, birourile de turism au venit pentru prima oară la Târgul de Turism ce are loc în acest sfârşit de săptâmână în Capitală.

În colţul din stânga, chiar în ultimul pavilion, standul Marocului, iar în dreapta, puţin mai în faţă, standul Malaeziei.

La standul Marocului se aude muzica tradiţională. Mulţi bărbaţi au făcut cerc în jurul standului şi filmează cu telefoanele: o tânără domnişoară dansează din buric. După micul spectacol, bunicii cer pliante şi neapărat şi harta. La colţul opus, standul Malaeziei este mai mare, însă nicio domnişoară nu-şi arată pielea pentru a-i atrage pe vizitatori. 

De ce Malaezia

„Am redeschis biroul de turism de la Istanbul. Dacă înainte se ocupa doar de promovarea pe această piaţă, decizia a fost luată să acoperim şi România, Bulgaria şi Azerbaijan. În 2013, numărul turiştilor români care au vizitat Malaezia a crescut la 5.000. De aceea vedem potenţial pe această piaţă şi sperăm să crească, mai ales că acum Malezia a devenit accesibilă şi românilor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Bahruddin Sulaiman, directorul biroului de turism al Malaeziei la Istanbul.

Când se referă la accesibilitate, oficialul din Malaezia spune că se poate ajunge uşor la Kuala Lumpur prin Turkish Airlines, care a introdus anul trecut zboruri directe cu o frecvenţă de patru ori pe săptămână. Compania aeriană urmează să crească frecvenţa zborurilor spre capitala Malaeziei la şase/săptămână începând cu 31 martie şi la şapte începând cu 28 aprilie.

Întrebat de ECONOMICA.NET de ce ar trebui românii să viziteze Malaezia, Bahruddin Sulaiman prezintă patru motive.

„În primul rând, avem o ţară cu un singur sezon: vara. În al doilea rând, oferim value for money: nu este nicio diferenţă între leu şi ringgit (nr. – moneda malaeziană). Cursul leu/riggit este la paritate, iar Malaezia se numără printre cele mai ieftine locuri din lume unde să mănânci de la McDonald’s. De asemenea, un alt motiv este acela că nu este nevoie de viză, iar al patrulea, limba engleză este vorbită peste tot. Chiar dacă veţi întâlni oameni care nu vorbesc engleza, o înţeleg”, a povestit pentru ECONOMICA.NET, Bahruddin Sulaiman. Ani la rând Malaezia a fost ţara cu cel mai ieftin Big Mac, însă a pierdut două poziţii în favoarea Indiei şi Africii de Sud. 

Pentru piaţa din România, malaezienii mizează pe plajele cu nisip alb şi sunt mândri că au trei astfel de plaje în topul CNN 100 cele mai bune plaje din lume. „Avem mai multe plaje în top decât Thailanda sau Turcia”, completează oficialul care ţine să precizeze că ţara lui se află pe locul trei în ceea ce priveşte cele mai bune oraşe pentru shopping. Ecoturismul este un alt segment pe care Malaezia vrea să îl facă cunoscut turiştilor români. „Avem parcuri naturale, jungle, unde sunt hoteluri de patru stele, dar şi căsuţe şi corturi”, mai adaugă Bahruddin Sulaiman.

ECONOMICA.NET l-a întrebat pe oficialul din Malezia dacă crede că dispariţia de săptămâna trecută a unui avion aparţinând companiei Malaysia Airlines va avea impact negativ asupra turismului. Acesta spune că nu vede o scădere a numărului de turişti, dar crede că producătorul avionului, Boeing, ar trebui întrebat de ce nu poate fi localizată aeronava.  

Singurul regret al oficialului malaezian este că nu a adus fete care să danseze, la fel ca marocanii. Dar la târgul din primăvara anului viitor e hotărât să închirieze un spaţiu mai mare şi să vină cu ceva care să-i atragă vizual pe vizitatori. 

De ce Maroc

14.000 de români au vizitat Marocul anul trecut, în creştere cu 15% faţă de 2012, ne-a declarat un oficial al biroului de turism. Şi oficialii marocani, la fel ca cei din Malaezia se aşteaptă ca numărul acestora să crească în acest an.

„Suntem o ţară deschisă, un model economic şi politic pentru ţările din regiune. Vrem să îi atragem pe români în hotelurile din staţiunile de la mare. Când iarna la Bucureşti sunt -10 grade Celsius, la Agadir sunt peste 20 de grade”, mai spune oficialul.

Şi nu doar staţiunile de pe litoralul marocan sunt singurele locuri de vizitat. Reprezentanţii spun că ziua se poate schia, iar noaptea se poate face cazarea la un hotel din deşert. Marocanii au la aproape 80 de km de Marrakech staţiunea Oukaimeden, situată la cea mai mare altitudine din Africa. Staţiunea figurează în topul 100 al staţiunilor din lume pentru schi, realizat tot de CNN, şi în care România nici nu figurează.

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...