Două treimi din traficul internațional de pe aeroporturile din București se realizează spre și dinspre destinații din spațiul Schengen

10 01. 2024
aeroport bucuresti 2
Foto: Economica.net

Din totalul traficului internațional, două treimi dintre pasageri călătoresc către sau dinspre destinații aflate în spațiul Schengen și, odată cu intrarea României în spațiul de liberă circulație, acești pasageri nu vor mai fi trece pe la ghișeele de control de frontieră, acestea urmând a fi relocate.

Fluxurile de pasageri sunt pregătite pentru operare, iar ghișeele de control destinate fluxurilor non-Schengen, atât pentru ieșirea din țară cât și pentru intrare, sunt deja amplasate pe poziții și racordate la rețeaua informatică. Pregătirile s-au încheiat încă de la finalul anului 2022, și numai decizia nefavorabilă a Consiliului JAI a făcut ca acestea să nu intre atunci în funcțiune.

Precizăm că o mare parte a infrastructurii de terminal de la aeroportul Henri Coandă, cea dată în exploatare în anii 2011 și 2012, a fost proiectată pentru utilizare în sistem Schengen / non-Schengen și, în perioada scursă de atunci, CNAB a trebuit să depună eforturi deosebite pentru a asigura procesarea unui trafic de pasageri care, în ultimii 11 ani, s-a dublat.

În primele nouă luni din acest an, peste 18,7 milioane de pasageri au fost îmbarcați și debarcați pe aeroporturile din România, în creștere de la 15,7 milioane cât au fost în ianuarie-septembrie 2022, arată datele de la Institutul Național de Statistică, consultate de Economica.net.