Două vechi reactoare nucleare belgiene nu mai corespund noilor norme seismice – presă

Economica.net
09 03. 2016
centrala_nucleara_doel_belgia_21528800

Opoziţia ecologistă şi centristă l-a interpelat marţi pe ministrul energiei, liberala Marie-Christine Marghem, în legătură cu rezistenţa la cutremure a acestor două reactoare, Doel 1 şi 2, situate în apropiere de Anvers, potrivit AFP.

‘Singurele lucrări prevăzute sunt ameliorări uşoare ale capacităţii de intervenţie dacă s-ar produce un seism. Nu este prevăzut nimic pentru întărirea ‘miezului dur’: pilonii fundaţiilor, incinta metalică, turnurile de răcire etc.’, s-a revoltat într-un comunicat deputatul ecologist Jean-Marc Nollet.

‘Cadrul securităţii impus pentru prelungirea funcţionării lui Doel 1 şi 2 este evolutiv’, a replicat dna Marghem în faţa comisiei parlamentare însărcinate să valideze legea prin care s-ar prelungi durata de viaţă a celor două reactoare până în 2025. ‘Dacă Agenţia Federală a Controlului Nuclear (AFCN) consideră că lucrări suplimentare trebuie realizate, guvernul va avea grijă ca Electrabel (societatea care exploatează centrala, filială a grupului francez Engie) să-şi respecte obligaţiile’, a adăugat ea.

În urma accidentului de la centrala de la Fukushima în 2011, Asociaţia Reglementatorilor Nucleari Europeni (WENRA) a stabilit norme de rezistenţă pentru centralele existente, a indicat Le Soir, adăugând că reactoarele nr. 1 şi 2 ale centralei de la Doel, puse în funcţiune în 1974 şi 1975, nu le corespund.

Autoritatea care răspunde de securitatea nucleară a autorizat totuşi la sfârşitul anului 2015 prelungirea activităţii acestor două reactoare, a căror închidere era prevăzută iniţial să aibă loc în 2015.

Agenţia şi-a condiţionat aprobarea de angajamentul Electrabel de a investi circa 700 de milioane de euro pentru a securiza cele două reactoare învechite, dar fără să ţină seama de noile norme seismice, a subliniat Le Soir.

Aceste norme mai exigente nu vor fi transpuse în legislaţia belgiană decât în 2017, a explicat AFCN, citată de Le Soir, precizând că ele se vor aplica reactoarelor Doel 1 şi 2.

Într-un comunicat publicat marţi, agenţia a asigurat că ea ‘începuse încă din 2015 – deci în mod proactiv şi fără să aştepte transpunerea în cadrul legal belgian – discuţiile cu Electrabel cu scopul ca societatea care exploatează centrala să poată pregăti un plan de acţiune care să răspundă normelor’ decise de WENRA.