Dr. James Murphy va conduce echipa globală de cercetare științifică din Centrul BAT pentru cercetare și dezvoltare din Southampton, asigurând respectarea celor mai bune practici și standarde în cercetarea derulată în cadrul BAT. De asemenea, prin activitatea sa va contribui la furnizarea de dovezi științifice suplimentare în sprijinul noilor categorii de produse dezvoltate de BAT.
Jack Bowles, Director Executiv BAT, a spus: „James este un lider cu foarte multă experiență, foarte apreciat și cu o contribuție extraordinară în dialogul nostru în domeniul științific cu autorități de reglementare, mass-media și comunitatea științifică. BAT a făcut progrese semnificative în ultimii ani pentru promovarea obiectivului nostru de reducere a impactului fumatului asupra sănătății și de construire a unui viitor mai bun (A Better Tomorrow™). Calitățile de lider și experiența lui James vor contribui cu siguranță la accelerarea acestui progres.”
Dr. Murphy a jucat un rol semnificativ în dezvoltarea noilor categorii de produse ale BAT încă de la început, fiind cel care a coordonat dezvoltarea primelor produse de vapat ale companiei în 2013–2014. În calitate de coordonator al cercetării pentru fundamentarea reducerii riscurilor, el a creat și publicat cadrul BAT de evaluare științifică în nouă etape pentru evaluarea noilor categorii de produse ale companiei.
Dr. James Murphy, Director științific al Departamentului de cercetare științifică al BAT, a spus: „La BAT avem un obiectiv clar: acela de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sănătății. Vom reuși acest lucru oferindu-le consumatorilor adulți o gamă variată de produse cu risc redus*. Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului până în 2030. În 2022, 22,5 milioane de consumatori au ales deja aceste noi categorii de produse ale BAT. Este important să înțelegem că cea mai mare parte a riscurilor asociate fumatului este cauzată de arderea tutunului și nu de nicotină.”
Dr. Murphy are peste 20 de ani de experiență și a ocupat o serie de funcții de conducere în cercetare și dezvoltare, unități de producție și marketing la BAT. În perioada recentă a fost vicepreședinte executiv pentru cercetare științifică și dezvoltare în cadrul companiei BAT din SUA cu sediul în Winston-Salem, Carolina de Nord.
Despre BAT în România
BAT, cel mai mare jucător de pe piața tutunului din România, a generat un impact de peste 125 de miliarde de euro în economie în primii 25 de ani de prezență pe piața locală. Din această sumă, circa 24 de miliarde de euro reprezintă contribuție directă la bugetul de stat, sub formă de taxe și accize
La nivelul anilor 2020 și 2021, BAT este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu o contribuție de peste 20 de miliarde lei la bugetul statului în cei doi ani, sub formă de taxe și accize.
BAT are peste 3.000 de angajați și creează alte 30.000 de locuri de muncă pe lanțul de distribuție și aprovizionare.
BAT a lansat în România în 2019 campania Alege Asumat un Oraș Curat, o campanie de informare a consumatorilor privind gestionarea responsabilă a deșeurilor și utilizarea responsabilă a resurselor, cu scopul de a atrage atenția asupra gesturilor simple pe care fiecare dintre noi le poate face pentru protejarea mediului și a comunității.
Despre BAT la nivel global
BAT este o companie de top, cu mai multe categorii de bunuri de larg consum, al carei obiectiv este de a construi un viitor mai bun (A Better Tomorrow™) prin reducerea impactului asupra sanatații, ceea ce presupune angajamentul de a oferi consumatorilor adulți o gama variata de produse cu risc redus*.
Compania continuă să susțină clar că țigările cauzeaza riscuri majore la adresa sanatații și că singura modalitate prin care acestea pot fi evitate este renunțarea la fumat. BAT îi încurajează pe cei care continuă să fumeze să facă trecerea complet la alternative cu risc redus dovedit științific*. Pentru a realiza acest lucru, BAT se transforma într-o afacere cu multiple categorii de bunuri de larg consum, centrată cu adevarat pe consumatori.
Obiectivul BAT este ca 50 de milioane de consumatori să aleagă produsele sale care nu implică arderea tutunului pâna în 2030 și de a genera venituri de 5 miliarde de lire sterline din noile categorii pâna în 2025. BAT și-a stabilit o serie de obiective ambițioase de sustenabilitate, precum neutralitatea emisiilor de carbon pentru Scopurile 1 și 2 pâna în 2030, eliminarea utilizării plasticului de unică folosință non-necesar și realizarea tuturor ambalajelor din plastic reutilizabil, reciclabil sau compostabil pâna în 2025.
BAT are peste 50.000 de angajați. Grupul BAT a generat venituri de 27,65 miliarde de lire sterline în 2022 și un profit din operațiuni de 10,52 miliarde lire sterline.
Portofoliul strategic al companiei include marcile sale globale de țigarete și o categorie tot mai largă de produse cu risc redus* din tutun și nicotina, precum și produse tradiționale din tutun care nu implica arderea tutunului. Între acestea se numară țigări electronice, produse de încălzire a tutunului, produse moderne pentru uz oral, inclusiv produse cu nicotină pentru uz oral fără tutun, precum și produse orale tradiționale, cum ar fi snus și snuff umed. În 2022, 22,5 milioane de consumatori au ales noile categorii de produse BAT care nu implică arderea tutunului, o creștere de 4,2 milioane fața de anul precedent.
*Bazat pe dovezile existente și presupunând o trecere completa de la fumat la aceste produse, care nu sunt lipsite de risc și provoaca dependența.