Dr. Leahu: Implanturile şi restaurările întregii danturi în 24 de ore, printre cele mai căutate servicii. 10% dintre pacienţi sunt străini

Implanturile dentare, restaurările întregii danturi în 24 de ore, sistemul CEREC Cad/Cam prin care medicii pun fațete și coroane dentare într-o oră, aparatele dentare, tratamentele bolii parodontale şi serviciile stomatologice pentru copii sunt printre cele mai solicitate servicii în cadrul clinicilor dr. Leahu. Peste jumătate dintre pacienţii clinicilor Dr. Leahu au între 25 de ani şi 44 de ani, iar venitul mediu al pacienţilor clinicilor e de 5.000 de lei, a spus, într-un interviu acordat pentru Economica, medicul Ionuţ Leahu, fondatorul şi CEO-ul clinicilor dentare Dr. Leahu. Medicul a adăugat că circa 10% dintre pacienţii clinicilor sale sunt străini.
Cristina Şomănescu - mie, 12 iun. 2019, 18:48
Dr. Leahu: Implanturile şi restaurările întregii danturi în 24 de ore, printre cele mai căutate servicii. 10% dintre pacienţi sunt străini

Clinicile Dr. Leahu sunt al doilea cel mai mare jucător din piaţa serviciilor stomatologice din ţara noastră, după afacerile realizate în anul 2018, reiese dintr-o analiză Economica.

Clinicile Dr. Leahu au avut afaceri nete de 29,55 milioane de lei în 2018, cu 70,58% mai mari decât în 2017, şi cu profit net de 1,93 milioane de lei, cu 29,85% mai mic decât în 2017, reiese din calculele Economica, realizate pe baza bilanţurilor depuse la Finanţe de firmele care operează clinicile Dr. Leahu.

Dr. Leahu are, în prezent, opt clinici stomatologice în ţară: cinci în București, o clinică în Pitești, una în Timișoara și una în Turda, aceasta din urmă fiind deschisă în luna mai.

Ionuţ Leahu, fondatorul şi CEO-ul clinicilor dentare Dr. Leahu, vorbeşte, într-un interviu acordat publicaţiei Economica, despre investiţiile pe care le face în Ardeal, în acest an, despre cele mai solicitate servicii dentare, despre profilurile pacienţilor săi, dar şi despre problemele pe care le întâmpină când recrutează specialişti pentru noile clinici.

Cele mai importante declaraţii ale medicului Ionuţ Leahu pentru Economica:

  • Aproximativ 10% dintre pacienții care se tratează în clinicile dentare Dr. Leahu sunt străini. De la începutul anului până acum, aproape 1.000 de pacienți străini au fost trataţi în clinicile Dr. Leahu, ne-a spus medicul.
  • Implanturile dentare, restaurările întregii danturi în 24 de ore, sistemul CEREC Cad/Cam prin care oferim fațete și coroane dentare într-o oră, aparatele dentare, tratamentele bolii parodontale, serviciile stomatologice pentru copii sunt printre cele mai solicitate servicii în cadrul clinicilor, a spus dr. Ionuţ Leahu pentru Economica.
  • Peste jumătate dintre pacienţii clinicilor Dr. Leahu au între 25 de ani şi 44 de ani, iar venitul mediu al pacienţilor clinicilor e de 5.000 de lei, spune pentru Economica medicul Ionuţ Leahu, fondatorul şi CEO-ul clinicilor.

Iată, pe larg, interviul acordat de fondatorul clinicilor dr. Leahu pentru Economica:

Economica: Care vor fi principalele motoare de creştere a cifrei de afaceri în anul 2019?

Dr. Ionuţ Leahu, fondator şi CEO al clinicilor dentare Dr. Leahu: Strategia noastră de extindere a reţelei de clinici atât în Bucureşti, cât şi la nivel regional este principalul vector de creştere. Clinicile deschise în 2018 în Piteşti şi Timişoara îşi aduc contribuţia în cifra de afaceri şi suntem încrezători că accesarea unei noi regiuni, Ardealul, prin clinica din Turda şi clinica-spital pe care o vom deschide la Cluj, va contribui cu un procent semnificativ la dezvoltarea noastră.

Ne aşteptăm la o creştere şi din turismul medical, prin aceasta neînţelegând să oferim servicii numai pacienţilor din afara României, ci şi celor din diferite regiuni ale ţării unde nu avem încă prezenţă. Peste 30% dintre pacienţii noştri vin în Bucureşti, din diferite zone din țară, pentru serviciile noastre.

Economica: Ce investiţii mai aveţi în plan pentru anul 2019?

Dr. Ionuţ Leahu: Referitor la investiţii, cu siguranţă vom deschide centrul din Cluj care va avea 17 cabinete și bloc operator, aceasta fiind cea mai mare investiție pe care am făcut-o până acum: aproximativ 2 milioane de euro (bunuri imobiliare, amenajări şi echipamente). Deja suntem în curs de planificare a activităţii acolo.

Economica: Care sunt profilurile socio-demografice ale pacienților clinicilor dumneavoastră?

Dr. Ionuţ Leahu: 38% dintre pacienții noștri au vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, 23% dintre ei au între 35 și 44 de ani, iar 10% dintre pacienţi au între 55 și 64 de ani. Venitul mediu al pacienţilor clinicilor dentare Dr. Leahu este de 5.000 de lei.

Economica: Ce pondere are numărul pacienților străini care se tratează în clinicile dumneavoastră, în numărul total al pacienților pe care i-ați tratat de la începutul anului până acum?

Dr. Ionuţ Leahu: Aproximativ 10% dintre pacienții care se tratează în clinicile dentare Dr. Leahu sunt străini și există un procent mai mare de expați. De la începutul anului, au fost tratați aproape 1.000 de pacienți străini.

Economica: Care sunt cele mai solicitate servicii stomatologice în clinicile dumneavoastră?

Dr. Ionuţ Leahu: În cadrul clinicilor dentare Dr. Leahu avem toate specializările și s-a observat, în ultimii ani, o creștere semnificativă pe toate serviciile. Implanturile dentare, restaurările întregii danturi în 24 de ore, sistemul CEREC Cad/Cam prin care oferim fațete și coroane dentare într-o oră, aparatele dentare, tratamentele bolii parodontale, serviciile stomatologice pentru copii sunt printre cele mai solicitate servicii. Totuși, fiecărui pacient i se propune un plan de tratament complet adaptat nevoilor sale. Încă de la prima vizită, pacientul știe cu ce probleme se confruntă și care este costul întregului planul de tratament.

Economica: Cât costă aceste servicii?

Dr. Ionuţ Leahu: Preţul unui implant dentar porneşte de la 2.500 de lei, tariful unei fațete dentare ceramice începe de la 1.650 de lei, iar un aparat dentar costă de la 2.400 de lei pe arcadă. Refacerea întregii danturi cu implanturile dentare Sky fast&fixed pornește de la 4.500 de euro pentru mandibulă și 5.300 de euro pentru maxilar. Primul pas este ca pacientul să vină la consultație. Se face o radiografie dentară panoramică, iar pacientul primește un plan de tratament personalizat. Costurile pentru întregul plan de tratament vor fi cunoscute de pacient de la prima vizită.

Economica: Câţi pacienți au optat, în 2018, pentru rezolvarea tuturor problemelor stomatologice într-o singură zi?

Dr. Ionuţ Leahu: În anul 2018, în cea mai bună lună, peste 50 de pacienți care au optat pentru intervenția chirurgicală Fast&Fixed, dinţi în 24 de ore. (n. red. dr. Leahu nu ne-a răspuns câte persoane şi-au rezolvat toate problemele dentare într-o zi, în 2018).

Economica: Cum a evoluat, în ultimii trei ani, numărul pacienților care solicită rezolvarea tuturor problemelor stomatologice într-o singură zi?

Dr. Ionuţ Leahu: Creșterea pe această zonă este de peste 100% de la an la an.

Economica: Cum au evoluat tarifele serviciilor practicate de clinicile dumneavoastră în ultimii trei ani?

Dr. Ionuţ Leahu: Tarifele au rămas neschimbate în ultimii trei ani. Având un volum mare de activitate în întreaga rețea, putem negocia cu furnizorii și păstra un nivel constant de preț.

Economica: Care sunt cele mai mari dificultăţi cu care vă confruntaţi când recrutaţi medici stomatologi, respectiv asistente medicale de stomatologie pentru clinicile dumneavoastră?

Dr. Ionuţ Leahu: Trebuie să privim întregul context de piață. Atât noi, cât și întreaga piață de stomatologie ne aflăm în plină dezvoltare. Conştientizarea sănătăţii dentare este mai accentuată la nivelul pacienţilor sau serviciile sunt mai accesate, întrucât starea se acutizează după un istoric negativ. La aceste nevoi ale populației se adaugă susținerea și dezvoltarea din partea medicilor, fie că vorbim despre crearea unor business-uri individuale din partea tinerilor medici care își doresc să pornească pe cont propriu, fie că noi, jucătorii mari, creăm primele consolidări de echipe și extinderi. Deci, pe o piață în creștere, devine o provocare să atragem un număr foarte mare de specialiști într-un timp foarte scurt: cum este cazul nostru, să găsim 80 de specialiști în câteva luni pentru a susține procesul de extindere planificat în țară.

Nu întâmpinăm probleme în a găsi medici potriviți care au motivație de a se forma alături de noi (iar bazinul de recrutare este mare – avem peste 16.000 de medici stomatologi în România și între 1.500 – 1.700 de absolvenți de Stomatologie anual) sau de a se alătura unor echipe mari de specialiști pentru expunerea și cazuistica bogată pe care le primesc. Adevăratul hop este de a găsi personal specializat auxiliar – asistente medicale, tehnicieni dentari – pregătit să intre în activitate.

Pentru a desfășura activitatea la un nivel performant, avem nevoie de echipe consolidate de astfel de specialiști. Specializarea de asistent medical în domeniul stomatologiei nu există în niciuna dintre instituțiile de învățământ din țară. Așadar, singura soluție este de a forma cadre din medicina generală care, oricum, are un deficit din cauza fenomenului pregnant de emigrație din ultimii ani. Se adaugă schimbările legislative din ultimul an, în urma cărora mulți specialiști s-au îndreptat către spitalele de stat, dintr-o falsă percepție de stabilitate și efort mic la un nivel competitiv de salarizare.

Suntem într-un proces continuu de formare a specialiștilor pe care îi selectăm, pe angajații noștri îi trimitem tot timpul la cursuri de specializare, organizăm intern cursuri. Am încheiat un parteneriat cu Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila”, prin care elevii din anii II și III de studiu pentru calificarea de asistent medical generalist au avut posibilitatea să desfășoare stagii de practică și să participe la cursuri de formare, sub îndrumarea specialiștilor din rețeaua noastră de clinici.

Sperăm să depășim provocările și să ocupăm toate cele 80 de poziții pe care le avem în prezent vacante, posturi necesare pentru a ne susține planurile de dezvoltare de anul acesta. În condițiile păstrării procentului de retenție de 96%, ar urma să avem o creștere a echipei cu 50%, până la 300 de angajați și colaboratori.

Avem exemple de asistenți medicali care s-au îndreptat către sistemul de stat și au revenit pentru mediul de lucru care le permite să își desfășoare activitatea la un nivel performant. Avem cazuri de asistenți medicali care au dorit să ni se alăture pentru oportunitățile de evoluție, doreau să se formeze să devină tehnicieni dentari, ca etapă următoare în evoluția lor.

Economica: Cum caracterizaţi piaţa serviciilor stomatologice din ţara noastră şi care sunt cele mai mari probleme ale sale?

Dr. Ionuţ Leahu: Piaţa de stomatologie creşte, atât din punct de vedere al valorii business-urilor, cât şi ca număr al clinicilor sau cabinetelor individuale. Sunt peste 4.400 de companii active în domeniu, iar jucătorii din domeniu au o cifră de afaceri cumulată de 1,3 miliarde lei. Numai în București sunt 1.600 de companii active și o valoare a pieței de peste 500 milioane lei, potrivit datelor Coface.

Sunt numeroşi factori care contribuie la accesarea serviciilor stomatologice, precum cei economici, sociali (de schimbare a comportamentului de consum, așa cum reiese și din studiul Millward Brown din ianuarie 2019), la care se adaugă și istoricul în foarte multe situații în care, neaccesând serviciile stomatologice mult timp, vine un fel de scadenţă, iar starea de sănătate se acutizează. Sunt şi considerente care ţin de calitatea actului medical şi de accesibilitatea serviciilor prin investiţiile făcute la nivelul întregii țări.

Au fost făcuți pași importanți în industrie, dar eforturile din ultimii 30 de ani au fost complet private, atât din partea noastră a tuturor, ca pacienți, cât și din partea jucătorilor din domeniu pentru educație și investiții. Sunt multe provocări, semnale pe care noi, cei care observăm îndeaproape cauzele şi efectele, le tragem. Nu avem încă un program naţional de prevenție pentru a preîntâmpina pentru generațiile viitoare agravarea stării de sănătate, serviciile medicale nu sunt încă decontate de C.N.A.S. decât într-un procent infim, de 2% (deși, tot potrivit studiului Millward Brown, 90% dintre români îşi doresc acest lucru, așa cum își doresc să aibă acces gratuit la medicul de familie, la serviciile medicale în spitale sau la medicamentele decontate). Nu avem încă soluții pentru accesibilitatea serviciilor la sate. Nu suntem aliniați cu domeniul medicinei generale nici în partea de fiscalitate. Şi sistemul educaţional ar putea fi îmbunătăţit pentru deblocarea anumitor probleme de recrutare – introducerea cursurilor de asistenţă medicală în domeniul stomatologiei, permiterea Rezidenţiatului privat pentru o integrare mai rapidă a cadrelor în sistem, direcţie naturală, de altfel, pe o piaţă aproape în totalitate privată. Noi vom continua să ne concentrăm eforturile pe educarea populaţiei și pe construirea dialogului cu autoritățile pentru semnalizarea acestor provocări ale sistemului.

Citeşte în Economica şi:

Dr. Leahu intră pe piaţa din Cluj prin deschiderea unei clinici dentare la Turda, în urma unei investiţii de 350.000 de euro

Afacerile nete ale Dent Estet, liderul pieţei stomatologice, au crescut cu peste 18% şi au depăşit pragul de 10 milioane de euro în 2018

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...