BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record, 0,75%, unde se află începând din iulie, decizia fiind anticipată de analişti.
„Politica noastră monetară va rămâne flexibilă atât timp cât va fi necesar. În următoarele săptămâni vom monitoriza foarte atent toate informaţiile care vor veni, referitoare la evoluţiile economice şi monetare, şi vom evalua impactul lor asupra stabilităţii preţurilor”, a spus Draghi, adăugând că BCE este gata să acţioneze.
Euro s-a depreciat în timpul conferinţei de presă a lui Draghi cu peste 0,5 puncte procentuale, la 1,2746 dolari pe unitate.
Şeful BCE nu a anunţat noi măsuri, precum încurajarea creditării companiilor mici şi mijlocii, dar a spus că sunt analizate o serie de instrumente.
Draghi a avertizat totodată că se menţin riscurile de înrăutăţire a perspectivelor economice, dar că a existat un consens la nivelul băncii pentru nemodificarea dobânzilor.
Tot joi, Banca Angliei a anunţat menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul minim record de 0,5%, unde se află din martie 2009, în timp ce plafonul programului de achiziţii de obligaţiuni a fost păstrat la 375 miliarde de lire sterline.
Banca Japoniei a anunţat, de asemenea, că va dubla achiziţile lunare de obligaţiuni pentru a ajunge la 7.000 de miliarde de yeni (74 miliarde de dolari), parte a unui program de sprijiinire a economiei.
BCE a coborât la începutul lunii iulie rata cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, şi a redus rata depozitelor la zero, ambii indicatori ajungând la minime istorice.