„Putem începe 2013 cu ceva mai multă încredere, tocmai datorită progreselor semnificative reuşite în timpul lui 2012. Norii cei mai întunecaţi de deasupra zonei euro s-au risipit. Liderii europeni au recunoscut că uniunea monetară trebuie completată de o uniune financiară, una fiscală, o uniune economică autentică şi, în final, o uniune politică mai profundă”, a afirmat Draghi într-un discurs susţinut marţi seară la Frankfurt.
Astfel, Draghi se arată încă odată încrezător că criza datoriilor de stat din zona euro a fost adusă sub control, iar uniunea monetară are şansa să iasă din recesiune în acest an.
Oficialul a apărat totodată programul de achiziţii de obligaţiuni lansat anul trecut de BCE, notând că este conform cu mandatul privind menţinerea stabilităţii preţurilor şi nu ameninţă independenţa instituţiei. Deşi programul nu a fost accesat de niciun stat membru, temerile privind o posibilă destrămare a zonei euro au dispărut de pe pieţele financiare.
„BCE este devodată ferm mandatului principal de asigurare a stabilităţii preţurilor. Toate măsurile noastre sunt gândite pentru a îndeplini acest obiectiv. Analizând ratele curente şi estimate ale inflaţiei, nu există nicio dovadă care să susţină temerile că ar putea avea loc o deviaţie de la stabilitatea preţurilor”, a afirmat Draghi.
El a subliniat totodată că multe state euro au reuşit progrese solide în privinţa echilibrării finanţelor publice şi adoptării reformelor structurale necesare pentru creşterea competitivităţii.
„Este nevoie de răbdare. Sunt conştient că, pentru multe persoane din ţările unde au loc ajustări, situaţia economică personală poate fi foarte dificilă. Însă nu există nicio alternativă la drumul către reformă”, a spus şeful BCE.
BCE anticipează că PIB-ul zonei euro se va contracta cu 0,3% în acest an, însă Draghi a declarat recent că anticipează o revenire treptată a economiei în cursul anului.