Draghi: BCE nu va ezita „să pice” bănci la testele de stres

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri că oficialii instituţiei nu vor ezita "să pice" bănci în testele de stres, BCE fiind hotărâtă să îşi demonstreze vigilenţa în calitate de supraveghetor al bănciilor.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 15:40
Draghi: BCE nu va ezita

„Trebuie ca unele bănci să nu treacă. Dacă trebuie să pice, vor pica. Nu există nicio îndoială”, a afirmat Draghi la Frankfurt, într-un interviu la televiziunea Bloomberg, după ce BCE a publicat planul de verificare a băncilor.

BCE va evalua, în trei etape, soliditatea sectorului bancar al zonei euro, ca precondiţie de preluare a supravegherii acestuia, anul viitor.

Instituţia de la Frankfurt a confirmat miercuri că testul asupra calităţii activelor băncilor va presupune standarde mai stricte privind ratele de adecvare a capitalului. Astfel, pentru a primi „notă de trecere”, băncile ar trebui să aibă o rată de adecvare a capitalului de cel puţin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, în conformitate cu criteriile Basel III.

Evaluările vizează cele mai mari 128 de bănci din zona euro.

„Testul este credibil întrucât obiectivul final este restabilirea sau întărirea încrederii sectorului privat în soliditatea băncilor, în calitatea bilanţurilor lor contabile. Acesta este obiectivul final, de a avea bani din sectorul privat care să intre în industria bancară”, a arătat Draghi.

Joerg Asmussen, membru în board-ul BCE, a declarat în această lună că este a treia şi ultima şansă de a restabili încrederea, după ce alte două teste efectuate de Autoritatea Bancară Europeană nu au reuşit să facă acest lucru.

Draghi şi-a exprimat încrederea că guvernele din zona euro vor fi pregătite să acopere orice deficit de capital care ar fi identificat prin testele de stres.

Băncile din Spania, Italia şi Portugalia riscă pierderi de circa 250 de miliarde de euro din cauza împrumuturilor corporate neperformante, în următorii doi ani, potrivit unui raport al FMI publicat în această lună. Suma este echivalentă cu circa o treime din capitalul cumulat al băncilor din cele trei ţări.

La sfârşitul procesului de evaluare, în octombrie 2014, BCE va publica date agregate la nivel de ţară şi de bănci, împreună cu recomandări pentru măsuri de supraveghere. Draghi a precizat că procesul de însănătoşire a sectorului bancar a început deja, multe ţări membre luând măsuri pentru creşterea provizioanelor şi de recapitalizare.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune de Titluri Eligibile Senior Nepreferenţiale, destinate încadrării ca......
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente
Proiectul Neptun Deep îşi continuă parcursul fără impedimente, în ritm accelerat, iar activităţile de foraj pentru ...
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
Aquatique este desemnată, din nou, Cea mai bună apă minerală plată pentru copii și Cea mai bună apă minerală plată ...
Forbes Kids și D&D Research au realizat un studiu amplu privind opinia mamelor despre cele mai de încredere produse pentru ...
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, ...