„Este destul de clar că nu putem face finanţare monetară”, a afirmat şeful BCE.
O nouă reducere a datoriei Greciei ar veni după acordul convenit anul trecut cu investitorii care au acceptat să-şi asume o pierdere de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin. Acest acord a redus datoriile Greciei cu aproximativ 100 de miliarde de euro.
Întrebat direct dacă BCE va lua parte la o nouă ştergere a datoriei Greciei, Mario Draghi a răspuns: ‘Nu’.
Declaraţia sa vine după ce joi şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat că problemele financiare ale Greciei nu se vor termina în 2014 şi, în consecinţă, ţara va avea nevoie de un ajutor suplimentar din partea zonei euro înainte de a reveni pe pieţele financiare.
Începând din 2010, Grecia a fost ţinută pe linia de plutire graţie a două programe de asistenţă în valoare totală de 240 de miliarde de euro din partea Fondului Monetar Internaţional şi partenerilor din zona euro. Posibilitatea unui al treilea program a fost evocată în ultimele săptămâni, însă mai multe guverne europene sunt reticente să acorde Greciei noi ajutoare, din cauza reacţiilor negative ale opiniei publice.
La finele lunii august, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, aprecia că cel de-al treilea program de ajutor destinat Greciei va fi „mult mai mic” decât precedentele două. Potrivit analiştilor, Grecia va avea nevoie de alte 10 – 11 miliarde de euro începând din a doua jumătate a lui 2014 şi până în 2015.