Draghi: BCE trebuie să adopte o politică monetară expansivă pentru a sprijini creşterea zonei euro

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a afirmat că o politică monetară expansivă este necesară pentru a se ajunge la o stabilitate a preţurilor în zona euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE este determinat să ia măsuri pentru îndeplinirea acestui obiectiv, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 14 ian. 2015, 10:29
Draghi: BCE trebuie să adopte o politică monetară expansivă pentru a sprijini creşterea zonei euro

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

Sarcina BCE este să asigure stabilitatea preţurilor în zona euro, definită ca o rată anuală a inflaţiei de sub 2%. Pentru a îndeplini acest obiectiv, BCE ‘trebuie să menţină rata scăzută a dobânzii şi să adopte o politică monetară expansivă care să sprijine creşterea economiei zonei euro’, a afirmat Mario Draghi, într-un interviu care urmează să apară joi în publicaţia germană ‘Die Zeit’.

Banca Mondială a estimat, miercuri, că zona euro ar urma să înregistreze un avans de 1,1% în 2015 şi de 1,6% în 2016 şi 2017.

Şeful BCE a recunoscut că există divergenţe în Consiliul guvernatorilor privind modul în care va fi îndeplinit mandatul instituţiei, ‘dar nu este ca şi cum avem posibilităţi infinite’.

Analiştii susţin că experţii Băncii Central Europene au elaborat mai multe scenarii privind achiziţionarea de obligaţiuni suverane în valoare de până la 500 de miliarde de euro.

Sunt analizate diverse scenarii de relaxare cantitativă, inclusiv achiziţionarea în exclusivitate de obligaţiuni cu ratingul ‘AAA’ sau achiziţionarea de obligaţiuni cu un rating de până la ‘BBB minus’. Scenariile prezentate s-au concentrat pe achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale şi de asemenea au fost luate în considerare şi programe mai mici de 500 de miliarde de euro.

Un program de achiziţii de active în valoare de 500 de miliarde de euro ar duce BCE la jumătate din obiectivul său de a-şi extinde bilanţul, de la 2.200 miliarde de euro în prezent până la 3.000 de miliarde de euro, şi a evita o spirală deflaţionistă în zona euro.

BCE a demarat pregătirile tehnice pentru a putea începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale. O decizie în acest sens ar putea fi anunţată la următoarea reuniune a consiliului guvernatorilor BCE din data de 22 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...