Draghi: BCE trebuie să supervizeze toate băncile din zona euro
‘Pentru a menţine stabilitatea financiară, Comitetul de supervizare va trebui să-şi impună controlul asupra tuturor băncilor din ţările participante. Toate statele membre, şi cele care nu au adoptat euro, trebuie să aibă posibilitatea de a participa la o supervizare comună’, a afirmat Mario Draghi într-un discurs rostit la Frankfurt.
În mod ideal, baza legală pentru o supervizare comună bancară în zona euro ar trebui să intre în vigoare în ianuarie 2013, a explicat şeful BCE.
‘Unii observatori au sugerat că existenţa aceleiaşi instituţii a deciziilor de politică monetară şi de supervizare poate duce la o povară excesivă, o potenţială confuzie a rolurilor şi/sau a stimulentelor deformate’, a afirmat preşedintele Băncii Centrale Europene. Acesta a adăugat că deşi aceste temeri trebuie luate în serios, construirea unui ‘mecanism unic de supervizare în jurul BCE este singura opţiune pragmatică în actualele circumstanţe’.
Noul program al BCE dedicat achiziţionării obligaţiunilor a ajutat la restabilirea încrederii în zona euro, a apreciat Mario Draghi, dând asigurări că este pregătit să înceapă achiziţiile când va fi necesar.
Din această vară perspectivele zonei euro au devenit din ce în ce mai pesimiste iar sistemul financiar era fragmentat, determinând BCE să adopte măsuri, împreună cu guvernele, care au îmbunătăţit situaţia de pe pieţe.
‘Din acest motiv pot să spun astăzi că avem o revenire a încrederii în perspectivele zonei euro. Revenirea încrederii este justificată. Ţinând cont că revenirea încrederii este legată şi de anunţul privind planul de achiziţionare a obligaţiunilor, vreau să asigur pieţele financiare că suntem pregătiţi să implementăm acest program, dacă şi când va fi necesar’, a afirmat Mario Draghi în discursul rostit la Frankfurt. Acesta a adăugat că guvernele trebuie să adopte în continuare reforme şi să facă eforturi pentru o mai strânsă uniune financiară şi economică.
Şi Benoit Coeure, membru al Comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, a declarat luni că autoritatea unică de supervizare bancară a Europei trebuie să reglementeze atât băncile din zona euro, cât şi pe cele din întreaga Uniune Europeană. Autoritatea unică de supervizare bancară a Europei nu trebuie limitată la nivelul zonei euro, deoarece este necesară pentru această regiune dar este oportună pentru UE ca întreg, a explicat Coeure.
Temerile privind un potenţial conflict de interese între rolul politicii monetare a BCE şi viitorul rol de supervizare bancară trebuie să fie atenuate, susţine Benoit Coeure, adăugând ‘separarea nu trebuie să însemne izolare’.
Luna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a subliniat necesitatea unui singur mecanism de supervizare pentru băncile din zona euro care să devină operaţional din ianuarie 2013. De asemenea, Draghi a cerut crearea unui fond comun de salvare a băncilor care se confruntă cu probleme, pentru a evita turbulenţele de pe pieţele financiare şi pentru ca cetăţenii să nu fie nevoiţi să plătească costul salvării instituţiilor financiare.
Guvernul Germaniei vrea ca noile atribuţii de supervizare ale BCE să se aplice numai băncilor de importanţă sistemică sau instituţiilor transfrontaliere.
Comisia Europeană vrea ca BCE să aibă atribuţii de supervizare din 2014, dar acest proces să fie gradual, pentru a stimula integrarea financiară şi reducerea legăturii dintre finanţele publice şi situaţia financiară a băncilor.
Conform planului executivului comunitar, BCE îşi va asuma supervizarea şi controlul celor mai importante bănci din zona euro, începând cu iulie 2013, înainte de a se ocupa de toate instituţiile europene de creditare, din ianuarie 2014.
Noua autoritate de supervizare bancară din cadrul BCE reprezintă cel mai radical pas propus de UE pentru a sparge cercul vicios al guvernelor puternic îndatorate şi sectoarelor financiare care se confruntă cu probleme.
Conform propunerilor Comisiei Europene, BCE va avea puterea de a autoriza şi retrage licenţele bancare, să aplice reglementările privind cerinţele de capital, să desfăşoare teste de stres şi verificări. De asemenea, BCE va putea superviza activele achiziţionate şi vândute de bănci şi va putea aplica sancţiuni în cazul nerespectării reglementărilor.