„Vom fi deosebit de atenţi la evoluţiile care ar putea avea impact asupra politicii monetare şi vom lua în considerare toate instrumentele disponibile”, a spus Draghi în conferinţa de presă susţinută după şedinţa de politică monetară a BCE în care dobânda cheie a fost menţinută la nivelul minim record de 0,5%.
El a arătat că banca centrală are la dispoziţie o gamă largă de instrumente şi nu exclude nicio opţiune de intervenţie, în funcţie de necesităţi.
BCE încearcă să ţină sub control dobânzile pe piaţa monetară, investitorii fiind expuşi la riscuri care pornesc de la reducerea excesului de lichidităţi şi până la testele de stres aplicate băncilor.
Draghi a reiterat totodată că BCE este pregătită să anunţe o nouă operaţiune de refinanţare pe termen lung, dacă sistemul financiar european va avea nevoie.
În urma declaraţiilor şefului BCE, euro s-a apreciat la 1,3577 dolari pe unitate, de la 1,3523 dolari pe unitate la începutul conferinţei de presă.
În timpul crizei datoriilor, BCE a furnizat instituţiilor financiare împrumuturi pe termen de trei ani de peste 1.000 de miliarde de euro şi a dat posibilitatea băncilor să ramburseze anticipat datoriile. Pe măsură ce băncile fac acest lucru, excesul de lichidităţi din piaţă scade, ceea ce majorează costul împrumuturilor.
În zona euro, economia a dat semne de însănătoşire de la şedinţa din august a BCE, un indice de încredere calculat de Comisia Europeană crescând pentru a cincea lună consecutiv.