Draghi: BCE va utiliza orice măsuri neconvenţionale disponibile pentru a lupta împotriva inflaţiei scăzute
Luni, Eurostat a anunţat că rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna martie până la 0,5%, de la nivelul de 0,7% înregistrat în februarie, fiind a şasea lună în care nivelul inflaţiei este sub ‘nivelul periculos’ de sub 1% descris de Draghi.
Acesta a estimat că preţurile de consum vor creşte aproape de 2% până la sfârşitul anului viitor, iar riscul deflaţiei rămâne limitat.
Consiliul guvernatorilor BCE se aşteaptă la o perioadă prelungită cu un nivel scăzut al inflaţiei, a explicat Draghi, şi dacă acest interval se prelungeşte, Banca Centrală Europeană va adopta măsuri.
‘Vom monitoriza cu atenţie evoluţiile şi vom lua în considerare utilizarea tuturor instrumentelor pe care le avem la dispoziţie’, a afirmat preşedintele BCE.
Acesta a adăugat că la şedinţa de politică monetară de joi a fost luat în discuţie şi un program de relaxare cantitativă (QE), pentru a stimula creşterea economiei zonei euro.
Declaraţiile lui Mario Draghi vin după ce joi Banca Centrală Europeană a decis să menţină neschimbată dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%.
Dobânzile scăzute pot stimula creşterea economică, însă BCE are la dispoziţie un spaţiu de manevră limitat pentru o nouă reducere a dobânzii de bază.
Unii analişti sunt de părere că BCE ar putea adopta alte măsuri, precum oferirea de credite ieftine băncilor, care, la rândul lor, ar putea să le acorde companiilor.