‘Slăbiciunea economică din zona euro este aşteptată să se extindă în 2013. Ulterior în acest an, activitatea economică ar trebui să se redreseze gradual. Câţiva indicatori s-a stabilizat în linii mari, deşi la niveluri scăzute, iar încrederea pieţelor financiare s-a îmbunătăţit semnificativ’, a afirmat preşedintele BCE, Mario Draghi, după şedinţa de politică monetară în care BCE a decis să menţină dobânda de referinţă la 0,75%, rezistând presiunilor de a adopta noi măsuri de stimulare a economiei zonei euro, aflate în recesiune.
Draghi a reafirmat opinia BCE că rata inflaţiei în zona euro, care s-a menţinut la 2,2% în decembrie, va scădea sub 2% în cursul acestui an.
Şeful BCE a avertizat asupra riscurilor cu care se confruntă statele din zona euro din cauza ‘implementării lente a reformelor structurale’. BCE le-a cerut guvernelor statelor puternic îndatorate să adopte măsuri de reformare a pieţei muncii şi îmbunătăţire a creşterii economice.
Toţi membri Consiliului Guvernatorilor BCE au fost de acord cu menţinerea dobânzii de referinţă la 0,75%, la întâlnirea de joi, a explicat Mario Draghi. Acesta a adăugat că ‘decizia a fost unanimă, iar acest lucru înseamnă că nu au fost cereri de reducere a ratei dobânzii’.
De asemenea, şeful BCE a menţionat că randamentele obligaţiunilor suverane au scăzut semnificativ în timp ce pieţele bursiere sunt mai solide şi mai puţin volatile. Draghi s-a referit şi la intrările solide de capital în zona euro şi la creşterea depozitelor la băncile din statele de la periferia zonei euro.
‘Dar toate acestea nu şi-au găsit încă drumul în economia reală. Aşadar, nu avem motive să schimbăm perspectiva pe termen mediu privind stabilitatea preţurilor’, a explicat preşedintele BCE.