Draghi: Inflaţia nu este încă suficient de solidă pentru a justifica schimbarea politicii monetare a BCE

Economica.net
06 04. 2017
economists_arent_convinced_mario_draghis_new_plan_will_work_54570700

‘Nu este necesar să deviem de la politica monetară a BCE, care include achiziţionarea de obligaţiuni cel puţin până la sfârşitul anului şi rate extrem de scăzute ale dobânzilor, care să stimuleze inflaţia’, a afirmat preşedintele BCE la o conferinţă desfăşurată la Frankfurt.

La şedinţa de politică monetară de luna trecută, Banca Centrală Europeană a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.

‘Înainte de a face orice modificare a componentelor politicii noastre monetare – ratele dobânzilor, achiziţiile de active şi evoluţiile viitoare, încă trebuie să fim pe deplin încrezători că inflaţia se va apropia într-adevăr de obiectivul nostru pe termen mediu şi va rămâne acolo chiar dacă vor exista condiţii monetare mai puţin stimulative’, a explicat Mario Draghi.

Aşteptările investitorilor privind majorarea de către BCE a costurilor de împrumut din ianuarie 2018 au sporit după conferinţa de presă a lui Mario Draghi din 9 martie, când a apreciat că nu mai există risc de deflaţie în zona euro în viziunea Băncii Centrale Europene.

‘Din declaraţia mea introductivă a fost eliminată o frază care obişnuia să spună că ‘dacă va considera necesar, Consiliul guvernatorilor va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a-şi atinge obiectivele’. Această frază a fost eliminată pentru a semnala că nu mai există un sentiment de urgenţă în adoptarea de noi măsuri care să fie determinate de riscul de deflaţie. Aceasta este aprecierea Consiliului guvernatorilor’, a declarat Draghi, în conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară.

Recent, BCE şi-a îmbunătăţit semnificativ prognoza de inflaţie pentru acest an, până la 1,7% de la 1,3% cât estima în decembrie.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în luna martie până la 1,5%, de la 2% în luna februarie, arată o estimare preliminară publicată de Oficiul european de statistică (Eurostat). Conform acestor estimări, inflaţia în zona euro a revenit sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică. De asemenea, cifra furnizată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere anuală a preţurilor de 1,8% în zona euro.