Draghi: Menţinerea dobânzilor la un nivel scăzut implică riscuri analizate cu atenţie de către BCE
„Sunt desigur conştient că reducerea dobânzii cheie a provocat unele îngrijorări. O perioadă îndelungată de dobânzi scăzute creează condiţiile pentru riscuri legate de stabilitatea financiară”, a afirmat Draghi într-un discurs susţinut la Berlin.
BCE a redus pe 7 noiembrie dobânda de politică monetară cu un sfert de punct procentual, la un minim record de 0,25%, şi a menţinut dobânda overnight pentru depozitele băncilor la nivelul zero.
Oficialii BCE iau în calcul reducerea dobânzii pentru depozite la -0,1%, dacă vor fi necesare noi măsuri de stimulare pentru evitarea producerii unei deflaţii, au declarat două persoane apropiate situaţiei.
„Nu încercaţi să deduceţi nimic din ceea ce spun, nimic în legătură cu posibilitatea unor dobânzi negative. Problema a fost discutată la ultima şedinţă de politică monetară şi nu a apărut nimic nou de atunci”, a precizat Draghi.
Euro s-a apreciat cu 30 de cenţi după remarcile lui Draghi, fiind tranzacţionat la 1,3456 dolari pe unitate, la Frankfurt. Miercuri, euro s-a depreciat cu 0,7%.
Draghi a mai spus că riscurile generate de nivelul scăzut al dobânzilor nu s-au materializat până în prezent în zona euro.
„Am putea vedea cel mult riscuri la nivel local, dar astfel de riscuri, apărute în anumite sectoare, trebuie combătute cu mijloace locale, cu alte cuvinte cu instrumente macroprudenţiale”, a arătat bancherul.
Următoarea şedinţă de politică monetară a BCE va avea loc pe 5 decembrie.