„Posibilitatea de a utiliza fondurile europene de stabilitate pentru recapitalizarea directă a băncilor, cerută de mult timp de BCE, este un rezultat bun”, a declarat Draghi, referindu-se la rezultatele summitului european de la Bruxelles.
Draghi a subliniat pe de altă parte că deciziile luate de liderii din zona euro pentru a veni în ajutorul ţărilor sufocate de dobânzile tot mai mari ale împrumuturilor trebuie, pentru a fi credibile, să fie însoţite de condiţii stricte.
Liderii UE au convenit joi noapte să înlesnească condiţiile în care Spania îşi va plăti datoriile şi să relaxeze criteriile care vor sta la baza unui eventual acord pentru Italia, cancelarul german Angela Merkel cedând teren în faţa presiunilor pentru măsuri mai agresive.
După 13 ore şi jumătate de discuţii, încheiate vineri dimineaţa, liderii din zona euro au decis să renunţe la condiţia ca guvernele să aibă statut de creditor privilegiat în cazul liniei de finanţare către Spania, destinată recapitalizării sectorului bancar.
Summit-ul UE a deschis totodată calea către recapitalizarea directă a băncilor de la fondurile de urgenţă ale zonei euro, după ce UE va crea o instituţie unică de supraveghere bancară.