Cele 27 de state ale Uniunii Europene au ajuns săptămâna trecută la un acord unanim asupra supervizării unice a băncilor din zona euro de către Banca Centrală Europeană. Deşi BCE va supraveghea în mod direct doar cele mai mari 130-150 de bănci din cele 6.000 de bănci din Uniunea Europeană, instituţia condusă de Mario Draghi va avea autoritatea de a interveni şi la băncile mici dacă există semnale cu privire la posibile probleme.
„Mecanismul unic de supervizare va contribui la restabilirea încrederii în sectorul bancar din zona euro. În plus, va ajuta la relansarea creditării interbancare şi a fluxurilor de credit transfrontaliere, cu efecte tangibile asupra economiei reale”, a declarat Draghi în cursul unei audieri în Parlamentul European.
Împrumuturile pe care şi le acordă băncile între ele nu au revenit încă la nivelul de dinaintea crizei financiare globale din 2007 şi multe bănci se bazează pe BCE pentru a-şi acoperi necesarul de lichidităţi în timp ce alte bănci preferă să-şi plaseze rezervele la BCE decât să le împrumute altor bănci.
„Combinată cu posibila recapitalizare directă a băncilor prin Mecansimul European de Stabilitate, supervizarea bancară unică va permite ruperea cercului vicios dintre datoriile suverane şi bănci”, a adăugat Draghi. Acesta a adăugat că BCE va păstra politica monetară separată de noile sale responsabilităţi din domeniul supervizării bancare.
De asemenea, preşedintele BCE a reafirmat că perspectivele pe termen mediu pentru economia zonei euro rămân dificile.
La ultima sa reuniune de politică monetară, care a avut loc la începutul acestei luni, BCE şi-a revizuit, în scădere, estimările pentru economia zonei euro, avertizând că se aşteaptă la o contracţie PIB-ului în zona euro de 0,3% în 2013, după o contracţie de de 0,5% preconizată pentru acest an.