„Europa are nevoie ca Marea Britanie să fie mai europeană, în aceeaşi măsură în care Marea Britanie are nevoie de o Europa mai britanică”, a afirmat Draghi într-un discurs susţinut în City of London.
El a spus că nu vrea să se amestece într-o dezbatere internă, dar a dorit să reamintească finanţiştilor „interconectarea profundă” dintre Marea Britanie şi Europa.
„Cu astfel de legături profunde, Marea Britanie şi zona euro au un interes comun, şi anume stabilitatea funcţionării sistemului economic, în particular a pieţelor financiare”, a arătat şeful BCE.
Draghi a reamintit că toate băncile mari din zona euro au filiale importante în City, în timp ce băncile britanice sunt jucători majori pe pieţele financiare din Europa.
El a spus că în Marea Britanie există 40% din depozitele din afara zonei euro ale băncilor din regiune, care la rândul ei este cea mai mare piaţă de export a statului insular. Anul trecut, exporturile britanice în zona euro au atins 200 de miliarde de lire sterline.
Şeful BCE a arătat că vede „semne încurajatoare de progrese tangibile” în Marea Britanie, în timp ce Irlanda, Spania şi Portugalia şi-au îmbunătăţit semnificativ performanţele exporturilor.
Draghi a cerut însă liderilor europeni să se concentreze „pe asigurarea stabilităţii economice şi a prosperităţii cetăţenilor Europei, prin continuarea integrării”.
Discursul lui Draghi a avut lor la aproape un an după ce s-a angajat să facă „tot ce va fi necesar” pentru salvarea euro.