Dragnea: Alocaţiile vor fi mărite după ce Iohannis promulgă bugetul

CCR a admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la Legea plafoanelor, folosită de PSD ca sursă pentru majorarea alocaţiilor. Totodată, CCR a respins sesizarea şefului statului privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, stabilind că actul normativ este constituţional. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Parlament, că alocaţiile pentru copii vor fi crescute şi a adăugat că, în ceea ce priveşte plafoanele bugetare, aşteaptă motivarea CCR. 
Economica.net - mie, 06 mart. 2019, 11:37
Dragnea: Alocaţiile vor fi mărite după ce Iohannis promulgă bugetul

Alocaţiile pentru copii vor creşte la 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap. Şi până la 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii din licee şi şcoli profesionale, până la finalizarea cursurilor.

UPDATE: Liderul PSD Liviu Dragnea a reacționat miercuri, la Parlament, după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019, însă a admis obiecția sa în legătură cu plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

„Alocațiile vor fi crescute în momentul în care Klaus Iohannis va promulga legea bugetului. Guvernul va adopta imediat o OUG care să mărească alocațiile copiilor. (…) Deocamdată nu avem motivarea Curții. Cum apare motivarea CCR în ceea ce privește legea privind plafonarea o vom adopta în procedură de urgență. Așteptăm ulterior să vedem ce face Klaus Iohannis cu bugetul, pentru că s-ar putea să-l retrimită în Parlament. Poate e supărat de anumite capitole. Suntem pregătiți. Nu poate promulga bugetul până nu iese motivarea CCR”, a spus Liviu Dragnea la Parlament.

Legea prevede că alocația de stat pentru copil se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetățeni români, fără discriminare, dar și tinerilor care au deja 18 ani, dar care urmează cursuri la liceu, până la terminarea acestora.

Actele pentru acordarea alocației pentru copil în 2019 se depun la primăria localității sau sectorului de care aparțin părinții sau reprezentanții legali ai copiilor.

În prezent, copiii în vârstă de până la 18 ani sau peste 18 ani dacă frecventează cursurile școlare până la terminarea acestora fără întrerupere, primesc alocații după cum urmează: 200 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 2 ani și 84 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani. 200 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta cuprinsă între 0 – 18 ani.

Judecătorii Curții Constituționale au admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis pe Legea plafoanelor de la bugetul de stat, necesară pentru a introduce finanţarea majorării alocaţiilor pentru copii.

Legea plafoanelor urma să fie retrimisă la promulgare, dar, după votul privind majorarea alocaţiilor, comisia de buget finanţe s-a reunit pentru a vota modificare legii plafoanelor, astfel încât să se introducă amendamentul cu suma de 2,9 milioarde de lei, pentru majorarea alocaţiilor de stat pentru copii.

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, au precizat, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR.

Sursele citate au menţionat că decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.

Pe 22 februarie, şeful statului a sesizat CCR cu privire la respectivul act normativ.

„Prin modul în care a fost adoptată, legea menţionată încalcă prevederile art. 1 alin. (5), ale art. 75 alin. (3), precum şi pe cele ale art. 77 alin. (1), ale art. 146 lit. a) şi ale art. 147 alin. (4) din Constituţie”, arăta Klaus Iohannis în sesizarea la CCR, precizând că a primit acest act normativ de la Parlament spre promulgare pe 18 februarie.

În acest context, Guvernul trebuie să vină cu o Ordonanță de Urgență pentru a se pune în aplicare creșterea alocațiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări în cazul cărora s-au constatat dezechilibre
Mecanismul de alertă din UE – Comisia Europeană anunţă bilanţuri aprofundate pentru România şi alte opt ţări ...
În 2025, vor fi elaborate bilanţuri aprofundate pentru cele nouă state membre în cazul cărora s-au constatat dezechilibre sau dezechilibre excesive în 2024: România, Cipru, Germania, Grecia,......
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Alfabetizarea în domeniul inteligenţei artificiale, o necesitate crucială – studiu EY
Premisa că studenţii şi angajaţii din Generaţia Z sunt "nativi AI" este o miză riscantă pentru mediul de afaceri şi ...
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, ...
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, ...