Dragnea anunţă că măsurile de reducere a impozitelor şi taxelor şi de creştere a salariului minim şi a pensiilor vor continua – interviu Reuters

Economica.net
24 05. 2018
dragnea_45654_48910800

Guvernul român îşi va menţine politica de reducere a taxelor şi de creştere a salariului minim şi a pensiilor până în 2020 în încercarea de a îmbunătăţi standardul de viaţă a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea pentru Reuters, citat de News.ro.

De asemenea, conform Reuters, în privinţa contribuţiilor la sistemul privat de pensii, Dragnea a afirmat că Guvernul ar putea decide ca acestea să devină opţionale, în condiţiile în care în prezent sunt obligatorii pentru persoanele sub 35 de ani, iar orice modificare ar putea afecta piaţa de capital, având în vedere că fondurile de pensii se numără printre cei mai mari investitori.

Dragnea este văzut ca cel mai puternic politician din România, deşi nu poate deveni premier din cauza unei condamnări pentru fraude electorale, comentează Reuters.

„Necesitatea relaxării fiscale, atât pentru sectorul privat, cât şi pentru angajaţi, a fost stringentă. Şi va continua, pentru că vom reduce atât numărul taxelor, cât şi cuantumul lor”, a declarat liderul PSD pentru Reuters, adăugând că vor continua şi investiţiile pentru a genera venituri la buget şi că acţiuni ale companiilor de stat vor fi vândutepe bursa de la Bucureşti în următorii doi ani.

Guvernul a oscilat în ceea ce priveşte impozitele anul trecut, provocând incertitudine printre investitori şi a redus într-un final impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale, care au fost transferate la angajat, comentează Reuters, citând apoi declaraţia lui Dragnea: „Nu am putut aştepta ani de zile pentru a face shimbările pe care le-am promis prin programul nostru”.

De asemenea, Livu Dragnea afirmă că Guvernul îşi va respecta ţinta de deficit fără alte măsuri suplimentare şi susţine ca va fi o creştere economică de 5,5%, în pofida unei creşteri mai mici decât se aştepta în primul trimestru, respectiv de 4%, precizează Reuters, comentând că măsurile fiscale deja adoptate au provocat îngrijorarea Comisiei Europene cu privire la posibilitatea ca ţintele bugetare să nu fie respectate.

Liderul PSD a dat asigurări că vor fi reduse contribuţiile de asigurări sociale, la sub 35%, faţă de 37,25% cât sunt în prezent, iar Taxa pe Valoarea Adăugată va fi redusă la 18%, nefiind însă sigur dacă acest lucru se va întâmpla anul viitor sau în 2020.

El a mai anunţat şi intenţia Guvernului de a reduce impozitul pe profit în 2020, de la 16% la 10% pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro.

Conform lui Dragnea, partidul de guvernământ va elabora măsuri de sprijinire a bursei începând de anul viitor, inclusiv de scutire de impozitul pe venit a angajaţilor din domeniul pieţei de capital şi al brokerajului. Totodstă, este analizată şi decizia de a elimina taxa de 5% pe dividende.

El a adăugat că salariul minim ar urma să ajungă la cel puţin 300 de euro până în 2020, iar pensia minimă la 200 de euro.

„Vorbim despre un nivel al salariilor şi pensiilor care poate părea ridicol în occident”, a spus Dragnea, adăugând că „au fost prea mulţi ani de austeritate”.

El a calmat temerile privind potenţialul impact al unor stimulente asupra inflaţiei.

Dragnea a mai afirmat că Guvernul intenţionează să se concentreze pe stimularea veniturilor prin investiţii, promovarea schemelor de ajutor, utilizarea fondurilor europene şi iniţierea parteneriatului public – privat pentru lucrările de infrastructură, precum şi listarea la bursă a companiilor de stat.

„Începând cu 2019 – 2020, o majoritate covârşitoare a companiilor de stat vor fi listate la bursă”, a afirmat Dragnea.

În ceea ce priveşte informaţiile referitoare la suspendarea contribuţiilor la Pilonul ll de pensii, negate ulterior de reprezentanţii Executivului, Liviu Dragnea a declarat: „Am anunţat că vrem să prezentăm o analiză riguroasă în 2018 a tuturor datelor necesare ca românii să înţeleagă dacă şi cât pot câştiga din sistemul de pensii, acordându-le posibilitatea să opteze în cunoştinţă de cauză”.