Dragnea: Bugetul Apărării va fi de 2% credite bugetare
„La Apărare prevăzuseră 2% compus din 1,5% credite bugetare şi 0,5% din credite de angajamente care stătea în picioare în sensul că au spus că o parte din investiţii nu pot fi efectiv plătite în acest an, dar şi solicitarea mea şi a primului ministru a fost foarte clară: să fie 2% pentru apărare credite bugetare pentru că e un angajament. Dacă Ministerul Apărării nu va fi în stare să cheltuie aceşti bani, o să vedem la vremea respectivă, dar vor fi 2% punct”, a afirmat Dragnea.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, a declarat marţi, la Iaşi, că în 2017 România va ajunge „categoric” la bugetul pentru apărare discutat cu partenerii NATO, iar potrivit estimărilor actuale procentul alocat ar putea fi peste 2% din PIB.
„Categoric, şi acum discutăm despre creditele bugetare şi de creditele de angajament care, după estimările noastre, s-ar putea să fie chiar peste 2%”, a răspuns ministrul Apărării, fiind întrebat de jurnalişti dacă se va ajunge în acest an la bugetul pentru Apărare discutat cu partenerii NATO.
Bugetul Ministerului Apărării Naţionale pentru anul 2017 „se încadrează în prevederile Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare”, procentul din Produsul Intern Brut (PIB) propus fiind de 2,18, se arată într-un comunicat al MApN remis, luni, AGERPRES.
„Conform documentelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, MApN are alocat de la bugetul de stat 11,022232 miliarde lei, reprezentând 1,35 la sută din PIB, format din creditele bugetare, în valoare de 10,620560 miliarde lei, reprezentând 1,30 la sută din PIB – mai mare cu 40 de milioane de lei decât execuţia bugetară pe anul 2016 – şi veniturile proprii, în valoare de 401,672 milioane lei”, se arată în comunicatul de presă.
La acestea se adaugă şi creditele de angajament, în sumă de 7,632 miliarde lei, reprezentând 0,93 la sută din PIB. „Această valoare permite demararea achiziţiilor din programele majore de înzestrare ale Armatei României. Însumând, rezultă un buget total de 18,654232 miliarde lei, reprezentând 2,18 la sută din PIB”, se subliniază în documentul citat.
Totodată, în comunicatul MApN se mai preciza faptul că suma alocată constituie premiza dotării forţelor armate cu „echipamente de luptă moderne şi interoperabile”, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici, conform documentelor din domeniul planificării apărării şi programului de guvernare.
Sursa: AGERPRES