‘Nu le-am cerut (membrilor Guvernului – n.r.) să vină cu un proiect de ordonanţă astăzi pentru că este o decizie a Guvernului. Am discutat doar despre aceste principii. Ne-au prezentat mai multe variante posibile, sunt 3 principii practic (…), şi anume: pensiile aflate în plată nu scad, pensiile care ar avea din calculul actual o valoare mai mare decât salariul să nu poată să depăşească salariul şi să fie indexare doar cu indicele de inflaţie’, a afirmat Dragnea după şedinţa coaliţiei de guvernare.
El a adăugat că miniştrii au explicat mecanismele prin care pensiile speciale ar putea creşte până la 150% faţă de salariu.
‘Ne-au explicat, printre alte mecanisme, un mecanism care este destul de ciudat şi se pare că nu mai este întâlnit în alte ţări. Şi anume: dacă cineva iese la pensie în cadrul acestor categorii de pensionari cu o pensie care poate ajunge la 100 şi ceva la sută faţă de salariu, poate să ajungă şi până la 131%, problema este că în momentul în care un individ a ieşit la pensie cu această pensie specială, cu o valoare x astăzi, peste un an de zile, peste doi ani, pensia i se măreşte dacă s-a mărit salariul celui care i-a ocupat locul pe care l-a ocupat înainte, se poate ajunge la o creştere de, spuneau ei, de până la 150%’, a adăugat Dragnea.
Un grup de lucru urmează să pună în practică aceste principii.
‘Ne-au prezentat şi care este impactul bugetar. Riscul foarte mare este ca, din ce au spus ei, dacă nu se intervine, impactul bugetar – care este astăzi de 6 miliarde lei pentru aceste pensii speciale – poate să ajungă la 10 miliarde, la 12 miliarde, în doi ani de zile poate la 15 miliarde. Este foarte greu de calculat, pentru că sunt foarte multe elemente de luat în calcul şi, vorbind foarte cinstit, în ritmul acesta, în 4 -5 ani de zile, impactul se poate duce la sume foarte mari, blocând şansa statului român să continue creşterea punctului de pensie pentru celelalte milioane de pensionari din lume’, a susţinut Liviu Dragnea.
Liderul PSD a spus că nu au fost discutat cifre.
‘Doamna (Olguţa – n.r.) Vasilescu mi-a spus că nu este un draft pe care s-a lucrat, exact ca la legea salarizării, ci principiile odată asumate, ele trebuie puse în cifre şi în cuvinte’, a menţionat Dragnea.
Întrebat dacă această ordonanţă va fi dată la şedinţa de Guvern de săptămâna aceasta, Dragnea a spus: ‘Nu noi decidem când se dau ordonanţele de urgenţă’. El a arătat că atunci când Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă pentru care nu este abilitat, Parlamentul se va întruni în 5 zile.