Dragnea: Pista de 2.100 de metri a Aeroportului din Cluj-Napoca va fi gata în octombrie
Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că a vizitat în cursul dimineţii şantierul pistei de 2.100 de metri de la Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca pentru că era nevoie de o coordonare a structurilor care execută lucrarea, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Am fost, vineri, la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca pentru că era nevoie de o coordonare a structurilor care execută lucrările la acest proiect, pentru ca până la jumătatea lunii octombrie pista de 2.100 de metri să devină operaţională. Am fost cu ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Lucia Varga, cu directori de la Romatsa, Apele Române, Autoritatea Aeronautică Civilă. Am identificat sursele de finanţare, vor veni şi sume de la rectificarea bugetară, fiecare instituţie implicată are responsabilităţi, iar în iunie vom reveni să vedem stadiul lucrărilor. Continuarea pistei până la 3.500 de metri va dura un an, maximum un an şi jumătate. Aeroportul Internaţional Cluj-Napoaca are o importanţă regională, este un obiectiv strategic”, a spus Dragnea.
El a arătat că i-a avertizat pe directorii instituţiilor şi companiilor care execută lucrarea la pista de 2.100 de metri că „joacă cu demisiile pe masă”.
„Instituţiile nu comunicaseră, era nevoie de corelări, va trebui să fie o coordonare nemţească”, a subliniat vicepremierul.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că vicepremierul Liviu Dragnea a vizitat şantierul de la aeroport pentru a se reuşi o coordonare a instituţiilor care execută lucrările la pista de 2.100 de metri astfel încât aceasta să fie funcţională în toamna acestui an.
În septembrie 2011, au început lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri, în prima etapă pista urmând să fie extinsă la 2.100 de metri. Costurile proiectului sunt estimate la circa 78 de milioane de euro.
Lucrările la prima etapă, cea de prelungire a pistei la 2.100 de metri, ar fi trebuit finalizate în iunie 2013, dar au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluţii din partea constructorilor. De asemenea, finanţarea unor lucrări de regularizare şi deviere a unui pârâu din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie de la Administraţia Naţională Apele Române.
Costurile estimate pentru prima etapă se ridică la 39 de milioane de euro, din care s-au achitat, până în prezent, aproape 16 milioane de euro.
Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL şi SC Geo Arc SRL.