Unde merg banii din certificatele de CO2: microbuze şcolare pentru Dragnea, piste de biciclişti pentru Oprescu

20 de milioane de euro merg la Ministerul Dezvoltării lui Dragnea, alte 10 milioane de euro se duc la Primăria Bucureştiului, pentru construcţia de piste destinate bicicliştilor, şi încă 5 milioane de euro se duc la Ploieşti, pentru ca autobuzele să treacă de pe diesel pe GPL, potrivit unei legi care a apărut vineri în Monitorul Oficial. Sumele provin din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
Economica.net - mar, 22 apr. 2014, 11:39
Unde merg banii din certificatele de CO2: microbuze şcolare pentru Dragnea, piste de biciclişti pentru Oprescu

90 de milioane de lei (20 de milioane de euro) din sumele încasate din vânzarea certificatelor de emisie de gaze cu efect de seră iau calea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, pentru cumpărarea de microbuze destinate transportului elevilor de la sate la şcoală, potrivit unei legi apărute în Monitorul Oficial.

Alte 4,5 milioane de euro, din aceleaşi surse, va primi Ministerul Educaţiei pentru cumpărarea de microbuze şi autocare cu care să se doteze cublurile sportive şcolare şi pe cele studenţeşti, aflate în coordonarea Ministerului. Autovehiculele vor fi folosite pentru deplasarea sportivilor la competiţiile de profil.

Încă 5 milioane de euro, din aceeaşi sursă, se duc la Primăria Ploieşti, având ca destinaţie transformarea autobuzelor regiei locale de transport, din funcţionare Diesel în GPL.

Cele trei proiecte de mai sus reprezintă excepţii de la legea 115/2011, care prevede că 70% din suma totală încasată din vânzarea certificatelor de emisii se duce la Ministerul Transporturilor, iar 30% la Mediu.

Din banii de la Mediu ce vor fi încasaţi în acest an, 10 milioane de euro se duc la bugetul local al Bucureştiului, pentru construcţia de piste destinate bicicliştilor, printr-un contract de finanţare de la Ministerul Mediului.

Certificatele de emisii sunt de fapt drepturi de a polua, având  cotă anuală stabilită de Comisia Europeană. România a primit, pentru perioada 2013 – 2020, 71,4 milioane de certificate de emisie.  Acestea sunt împărţite astfel: 17,8 milioane de certificate de CO2 în 2013, 15.3 milioane – în 2014, 12,7 milioane – în 2015, 10,2 milioane – în 2016, 7,6 milioane – în 2017, 5,1 milioane – în 2018 şi 2,5 – în 2019.

Fiecare termocentrală are atribuit un anumit număr de certificate de emisii. Acestea sunt mai multe decât poluează ea efectiv, astfel încât surplusul se poate tranzacţiona pe piaţă. Anual, România poate încasa sute de milioane de euro din vânzarea acestor certificate. Din 2008 şi până acum, însă, sumele încasate anual s-au situat în limita a 100 de milioane de euro, pentru că Guvernele nu s-au preocupat de valorificarea acestor drepturi de a polua.

Te-ar mai putea interesa și
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Trump: Canada poate deveni al 51-lea stat al SUA
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a evocat din nou miercuri, pe reţelele sociale, ideea de a face din Canada al 51-lea stat al Statelor Unite, spunând că este o idee excelentă, într-un......
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă ...
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ...
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...